Yaptığınız antrenmanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir. Bu nedenle kendinizi en zinde, en güçlü, en aktif hissettiğiniz zaman dilimi ne zamansa o zaman spor yapabilirsiniz. Fakat tabii ki farklı saatlerde spor yapmanın farklı etkileri olacaktır.

'Spor ne zaman yapılmalı?' sorusuna yargılardan bağımsız olarak bilimin ışığında yanıt aramak en sağlıklı seçim. Uzmanlar hangi saatte yapıldığından bağımsız olarak egzersiz yapmanın her halükarda sağlığınız için iyi olduğunu dile getiriyor. Diğer taraftan, günün farklı saatlerinde spor yapıldığında etkilerinin ne olacağı üstüne pek çok çalışma da var.

Spor yapacak kişilerin hangi zaman dilimi içinde spor yapacakları, genellikle spora başlama amaçlarına göre belirlenir. Kilo vermek ve yağ yakarak daha fazla kasa sahip olmak isteyen kişileri sabahları aç karna spor yapmaları daha fazla ve daha hızlı kalori yakmalarını sağlayacaktır. Bununla beraber akşam yapılan sporlar, genelde kas yapmak ve yapmış oldukları kas kütlelerini korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilirler. Sporun hangi amaçla yapılacağının belirlenmesinden sonra sabah mı yoksa akşam mı yapılacağına karar verilir.

İşte sabah ve akşam yapılan sporların faydaları…

SABAH SPORU FAYDALARI

Sabah yapılan sporların çok sayıda faydası bulunuyor. Bu faydalar aşağıdaki şekilde sıralanabiliyor:

Uzmanlar, sirkadiyen ritmini düzenlemek isteyenlere açık havada ve güneşin altında özellikle aerobik ve direnç egzersizleri yapmalarını öneriyor.

Gündüz saatlerinde yapılan egzersiz uyku mahmurluğunu üstünüzden atmanıza yardımcı oluyor ve güne daha enerjik bir başlangıç yapmanızı sağlıyor.

Son araştırmalara göre, gündüz saatlerinde daha az sosyal ve iş etkinliği olduğu için sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, sabah sporu yapanların akşam sporu yapanlara kıyasla daha az kas ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor.

Çalışmalar, gündüz sporu yapanları gün içerisinde iştahlarını kontrol etme konusunda daha başarılı olduklarını vurguluyor.

Sabahları, genellikle aç karnına spor yapıldığı için sabah sporu yapanların yağ yakma oranı da artış gösteriyor.

AKŞAM SPORU FAYDALARI

Akşam sporu faydaları şu şekilde sıralanıyor:

Akşam saatlerinde televizyon karşısında fazla vakit geçirme ve sağlıksız abur cubur tüketme gibi zararlı alışkanlıklarınızı kolaylıkla akşam sporu ile değiştirebilirsiniz.

Akşam saatlerinde yapacağınız kuvvet ve dayanıklılık antrenmanları, 12 hafta gibi kısa bir sürede bile hatırı sayılır bir kas kütlesi elde etmenize yardımcı oluyor.

Akşam saatlerinde yapılan spor, endorfin seviyesinin artarak günün stresiyle daha rahat başa çıkabilmenize ve gevşemenize yardım ediyor.

UYARILAR

Uzmanlar, hangi saat diliminde egzersiz yapmayı tercih ederseniz edin egzersiz için planladığınız saatlere sadık kalmanızın son derece önemli olduğu konusunda hemfikir. Sabah, öğle ya da akşam sporunun sunduğu faydalar, ancak ve ancak düzenli olarak yapıldığı takdirde ortaya çıkıyor. Bu nedenle, uzmanların önemli bir kısmı belirli bir rutin dahilinde spor yapmanızı tavsiye ediyor.

BAHRİ UÇAR