Salı günü itibariyle işletmelerine kavuşan esnaflar için kurallara uymaya devam etmek gerektiğini ifade etti. Esnafın Bağ kur ve SSK primlerini ödeyemediğine de dikkat çeken Küsbeoğlu, 'Esnafımız Bağ kur ve SSK primlerini ödeyemiyor. Bunların dondurulması lazım ve esnafımızın ayakta durabilmesi için acilen 1 yıl ödemesiz uzun vadeli bir krediye ihtiyacımız var' dedi.

ESNAFIMIZIN GELECEĞİ İÇİN KURALLARA UYMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Türkiye genelinde illerdeki vaka durumlarına göre geçilen normalleşme süreci ile birlikte Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, meslek odaları başkanları ile birlikte toplantı düzenledi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Kübseoğlu, Salı günü itibariyle işletmelerine kavuşan esnaflar için kurallara uymaya devam etmek gerektiğini ifade etti. Son genelge ile düzenlenen açılış ve kapanış saatlerinden memnun olduklarını dile getiren Küsbeoğlu, orta riskli olarak gözüken Gaziantep'te tüm herkesin kurallara uymaya devam etmesi gerektiğini belirterek, 'Bu süreçte maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymamız gerekiyordu. Bütün esnafımızdan bu 3 kurala uymasını talep ediyoruz' dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE EN FAZLA MAĞDUR OLAN KESİM ESNAF OLDU

Pandemi sürecinde Gaziantep'te ve Türkiye genelinde en fazla mağdur olan kesimin esnaf olduğunu dile getiren Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, 'Pandemi sürecinde ülkemiz ve bütün dünya sıkıntı yaşadı ama bu süreçten en başarılı çıkan ülkemiz oldu. Pandemi sürecinin başında alınan tedbirler kapsamında kahvehaneler, lokantalar, berber ve kuaförler, kantinler ve okul servisleri, düğün salonları, halı sahaları vb meslek dallarında işletmeler kapandı. Vakaların düşmesi ve yükselmesine bağlı tekrar açılma ve kapanmalar oldu. Bir kısmı tamamen kapandı bir kısmı kısmen kapandı. Tamamen kapanan esnaf zaten mağdur oldu, kısmen açık olan da çok fazla iş yapamadı. Bu süreçte esas sıkıntımız 8 meslek dalının kapatılması değildi Çünkü Gaziantep'te 40 bin esnafın işleri zincirleme şeklinde birbirine bağlı. Dolaysıyla bu süreçte sadece kapanan yerler mağdur olmadı esnafın tamamı mağdur olmuştur. Örneğin bir düğün salonun kapanmasıyla en az 40 meslek dalı birbirine bağlı olarak zarar etti ve mağdur oldu. Sadece paket servisi yapan lokantalar işyerinin kirasını çıkaramayacak duruma geldiler. Özetle 1 yıldır devam eden pandemi sürecinde Gaziantep'te ve Türkiye genelinde en fazla mağdur olan kesim esnaf oldu' dedi.

ESNAFIN ALDIĞI KREDİLERİN ÖDEMESİNİN ERTELENMESİNİ TALEP EDİYORUZ

Pandemi döneminde esnafın adlığı kredilerin yapılandırıldığını ancak ödemesinin ileri bir tarihe alınmasını talep ettiklerini belirten Küsbeoğlu, 'Pandemi döneminde alınan krediler yapılandırıldı. Bu esnaf açısından önemli bir durum ancak biz bu yapılandırmanın ödemesini daha iler bir tarihe ertelenmesini talep ediyoruz. Bu süreçte yıpranan esnafımıza bir esneklik uygulanmaya başladı. Sabah 10.00'da açılan iş yerimizin daha çok mağduriyet oluşturacağını söylemiştik. Çok şükür ki o saatlerde de bir düzenleme yapıldı. Hafta sonu içinde Cumartesi günü esnaf açısından çok önemliydi. Özellikle ödemelerin olduğu bir gün olduğu için esneklik istiyorduk. Bu da bizim açımızdan önemli oldu. Hep birlikte kurallara uymaya devam edersek daha da iyi olacağını düşünüyorum. Kurallara uymaya devam etmek zorundayız. Gaziantep her ne kadar orta riskli olsa da tedbiri esnafımız için elden bırakmamamız gerekiyor. Yasakların kısmen kalktı ama rehavete kapılmamak lazım. Esnaf ve halkımızdan istemiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymasıdır' dedi.

ESNAFIN ACİLEN 1 YIL ÖDEMESİZ VE FAİZSİZ KREDİYE İHTİYACI VAR

Esnafın Bağ kur ve SSK primlerini ödeyemediğine dikkat çeken Küsbeoğlu, esnafın ayakta durabilmesi için acilen 1 yıl ödemesiz uzun vadeli bir krediye ihtiyacı olduğunu söyledi. Küsbeoğlu, 'Esnafımız Bağ kur ve SSK primlerini ödeyemiyor. Bunların acilen dondurulması lazım ve esnafımızın ayakta durabilmesi için acilen 1 yıl ödemesiz uzun vadeli bir krediye ihtiyacımız var' dedi.

2020 YILINDA 6 BİN 424 İŞYERİ AÇILDI, 500 İŞYERİ KAPANDI

2020 yılında 6 bin 424 işyerinin açıldığını, 500 işyerinin ise kapandığını açıklayan Küsbeoğlu, '2019 yılında 3 bin 900 iş yeri kapanırken 2020 yılında 6 bin 424 işyeri açıldı, 500 işyeri kapandı. Aslında bir pandemi sürecinde kapatılan iş yeri sayısını daha çok bekliyorduk ama bu süreçte sadece devletten ve kurumlardan gelecek 1000-1500 yarımı alabilmek için çalışmadığı halde vergilerini dondurmadılar ve pasifte olanlar aktif duruma geçtiler ama bu iş yerlerinin tekrar kapanmayacak anlamına gelmiyor. Bu esnafa bir yıl ödemesiz ve faizsiz kredi verilmedi takdirde bu esnaf ne yapılandırma ödeyebilir ne de şu anki bağ kur ve SKK primlerini ödeyebilir ne de ötelenmiş borçlarını ödeyebilir' diye konuştu.