Uzmanlar ise sahte güneş gözlükleri konusunda uyarıyor. Vatandaşların daha çok, "ucuz" olduğu için bilinçsizce tercih ettiği sahte güneş gözlüklerinin, göz sağlığı açısından birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğine işaret eden 17. Bölge Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Başkan Cuma Reyhan, sahte güneş gözlüklerinin göze ciddi zararlar verdiğini belirtti. İyi bir güneş gözlüğünün zararlı ultraviyole ışınlarını süzebilmesi gerektiğine işaret eden Reyhan, güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliğin camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesi olduğunu kaydetti.Reyhan, 'Güneş gözlüklerinin garanti belgesimutlaka olmalıdır' dedi.

REYHAN'DAN 'SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ' UYARISI

Havaların ısınmasıyla birlikte yaz aylarının vazgeçilmezi güneş gözlükleri vitrin ve tezgahlardaki yerini aldı. Uzmanlar ise sahte güneş gözlükleri konusunda uyarıyor. Vatandaşların daha çok, "ucuz" olduğu için bilinçsizce tercih ettiği sahte güneş gözlüklerinin, göz sağlığı açısından birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğine işaret eden 17. Bölge Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Başkan Cuma Reyhan, sahte güneş gözlüklerinin göze ciddi zararlar verdiğini belirtti. İyi bir güneş gözlüğünün zararlı ultraviyole ışınlarını süzebilmesi gerektiğine işaret eden Reyhan, güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliğin camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesi olduğunu kaydetti. Reyhan, 'Güneş gözlüklerinin garanti belgesi mutlaka olmalıdır' dedi.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEZONU AÇILDI

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş gözlüğü sezonu da açıldı. Güneş ışınlarından gözü korumak ve daha iyi görmeyi sağlamak isteyen kişiler güneş gözlüklerini takmaya başladı. Marka takıntısı olanlar için kaliteli ve her yüz profiline uygun güneş gözlükleri vitrinlerde yerini alırken,ultraviyole ışınlarını kıran kaliteli güneş gözlüklerinin en düşükfiyatları200 TL'denbaşlıyor.

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ VİTRİNDEKİ YERİNİ ALDI

Havaların ısınmasıyla birlikte yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarı olan güneş gözlükleri vitrin ve tezgahlardaki yerini aldı. Uzmanlar ise sahte güneş gözlükleri konusunda uyarıyor. Uzmanlar, vatandaşların daha çok, "ucuz" olduğu için bilinçsizce tercih ettiği sahte güneş gözlüklerinin, göz sağlığı açısından birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğine işaret ediyor.

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ HER ZAMAN SAĞLIKLI OLMAYABİLİYOR

Sıcak havanın yüzünü göstermesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımı da artmaya başladı. Yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alan güneş gözlükleri vitrinlerdeki yerini aldı. Gözü güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumasının yanı sıra şık bir görünüm amacıyla da tercih edilen güneş gözlükleri, yanlış kullanım sonucu bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Son yıllarda rengarenk camları ve şık tasarımıyla dikkat çeken bu ürünler her zaman sağlıklı olmayabiliyor. Uzmanlar, daha sağlıklı bir görme fonksiyonu için güneş gözlüğü konusunda vatandaşların çok seçici davranmaları noktasında uyarıda bulunuyor.

REYHAN'DAN 'SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ' UYARISI

Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Kilis illerinin de bağlı olduğu 17. Bölge Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Cuma Reyhan, 'Sahte güneş gözlüğü' için uyardı. Doğru güneş gözlüğü seçiminin göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Reyhan, güneş gözlüğü seçerken kalitelisinin seçilmesini ve sahte gözlüklerden kaçınılması gerektiğini belirtti.Yaz sezonun açılmasıyla birlikte vatandaşları sahte gözlük almamaları konusunda uyaran Reyhan, Sokaklarda ucuz fiyata satılan güneş gözlüklerinin görme kaybı, katarakt hastalığına ve birçok sağlık problemine yol açtığına dikkat çekti.Vatandaşların daha çok, "ucuz" olduğu için bilinçsizce tercih ettiği sahte güneş gözlüklerinin, göz sağlığı açısından birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğine işaret eden Reyhan, sahte güneş gözlüklerinin göze ciddi zararlar verdiğini belirtti.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜĞÜNDEN DOLAYI GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNE TALEP AZALDI

Güneş gözlüğüiçin sezonun başladığını belirten Reyhan, 'Güneş gözlükleri sezonu başladı ama talep eskisi gibi değil. Havaların sınmasıyla birlikte güneş gözlükleri bir ihtiyaçtır. Özellikle Ultraviyole ışınlarını korunmak için güneş gözlükleri önem arz ediyor Yani güneş gözlükleri aslında bir sağlık güvencesidir ve her zaman kullanılması gerekiyor ama bu dönemde insanların alım gücü düştüğünden dolayı güneş gözlüklerine talep azaldı' dedi.

SAHTA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALMAKTANSA HİÇ ALMAMAK DAHA İYİ

Önemli olan iyi bir güneş gözlüğünün alınması olduğunu belirten Reyhan, 'Önemli olan iyi bir güneş gözlüğünün alınması. Yani rast gele, sağda solda, merdiven altı, pasajlarda, sokak aralarında güneş gözlükleri alınması doğru değil. Sahta güneş gözlüğü almaktansa hiç almamak daha iyi çünkü sahte güneş gözlükleri, katarakt, sarı nokta, pterjium, alerjik göz hastalıklarında artış ve retinada yanıklara yol açabilir' uyarısında bulundu.

SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ KESİNLİKLE ALINMAMALI

Sahte güneş gözlüklerinin kesinlikle alınmamasını tavsiye eden Reyhan, 'Sağda solda merdiven altı sahte güneş gözlüklerinin kesinlikle alınması lazım ve alırken kesinlikle garanti belgesinin olması lazım. Optisyen Gözlükçülerde alınan güneş gözlükleri ileriki zamanda camı kırıldığında veya vidası gevşediğinde alındığı yere gidildiğinde her şeyini karşılarlar ama sağda solda güneş gözlükleri alındığında bu gözlüklerin tamiri söz konusu olmaz çünkü o gözlükler kaçak gelen gözlükler. Onun için tüm vatandaşlarımızı rast gele güneş gözlüklerini almamasını tavsiye ediyoruz' dedi.

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİN FİYATLARI ARTMADI

Güneş gözlüklerinde fazla bir fiyat artışı olmadığını belirten Reyhan, 'Geçen yıla oranla güneş gözlüklerinde fazla bir fiyat artışı olmadı. Güneş gözlükleri fiyatları hemen hemen bir önceki yılın fiyatlarıyla aynı.Güneş gözlüklerin fiyatları kalitesine göre değişiyor. İyi bir güneş gözlüğü 200 liradan başlıyor, kalite ve markasına göre 10 bin liraya kadar çıkıyor' dedi.

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNİN ​'SAHTE' OLUP OLMADIĞINA DİKKAT EDİLMELİ

Yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Reyhan, alınan güneş gözlüklerinin ​mutlaka sahte olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

ULTRAVİYOLE (UV) KORUYUCU ETİKETE BAKILMALI

Güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliğin camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesi olduğunu kaydeden Reyhan, öncelikli olarak gözlük camının yüzde 100 ultraviyole ışın koruyuculuğuna sahip olup olmadığına bakılmasını tavsiye ederek, 'Güneş gözlüğü alınırken Ultraviyole (UV) koruyucu etikete kesinlikle bakılmalı. Güneş gözlüğü satın alırken aranacak en önemli şey, UV ışınlarını %100 engellediğini gösteren bir etiketi bulunmasıdır. Bu halk sağlığı açısından çok önemli' dedi.

GÖZLÜK YÜZ ŞEKLİNE GÖRE SEÇİLMELİ

Küçük çerçeveli gözlüklerin yeteri kadar koruma sağlayamayabileceğine işaret eden Reyhan, güneş gözlüğü seçiminin, yüz şekline göre yapılması gerektiğini, yüzü saran, yanlardan ışık almayı engelleyen türdeki gözlüklerin tercih edilmesini önerdi. Reyhan, 'Daha büyük daha iyidir. Almayı düşündüğümüz güneş gözlüğü, göz bölgemizde ne kadar fazla alanı kaplıyorsa o kadar iyi korur' dedi.

DAHA KOYU CAMLAR DAHA İYİ KORUMA SAĞLAMAZ

Daha koyu camların daha iyi koruma sağlayacağını belirten Reyhan, 'Daha koyu camlar daha iyi koruma sağlamaz. Çok koyu camlar havalı görünse de, daha fazla UV ışınını engellemez. Sadece camın rengine değil, ne kadar fazla UV engellediğine bakılmalı. Cam rengi önemli değildir. Bazı gözlük camları sarı, yeşil veya gri gibi çeşitli renktedir. Farklı renkte güzel göründü diye zararlı ışınları daha iyi engellemez ancak spor yapanlar için yararlı olabilecek görüntü ve renk kontrastını artırabilirler' dedi.

POLARİZE CAMLAR UV'Yİ DEĞİL YANSIMAYI ÖNLER

Polarize camlarınUV'yi değil yansımayı önlediğini belirten Reyhan, 'Polarize camlar UV'yi değil yansımayı önler. Polarize güneş gözlükleri, deniz veya göl yüzeyi gibi yansıtıcı yüzey kaynaklı yansımayı azaltır. Camın sadece polarize özelliği daha fazla koruma sağlamaz, gözlük alırken UV korumasına sahip olması daha önemlidir' dedi.

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNİN PAHALI OLMASI KALİTELİ OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ

Güneş gözlüklerinin pahalı olmasının kaliteli olduğu anlamına gelmediğine de dikkat çeken Reyhan, 'Gözlük maliyeti, satın almada en önemli faktör değildir. Güneş gözlüklerinin pahalı olması kaliteli olduğu anlamına gelmez. Gözlüğün %100 UV engelleme özelliğini gösteren etikete sahip olması gözlüğün fiyatından daha önemlidir. Yani UV ışınlarını %100 kırıyorsa güneş gözlüğünün pahalı olmasının önemi yok. Yani vatandaşlar fiyat etiketlerine aldanmasın çünkü önemli olan UV ışınlarının kırılmasıdır' dedi.

GÖZLÜKLER GÜVENİLİR YERLERDEN ALINMALI

Güneş gözlüklerinin güvenilir yerlerden alınmasını tavsiye eden Reyhan, 'Kalite standartlarını kontrol edilmeli. Alınacak güneş gözlüğünün TSE, CE işareti gibi kalite standartlarına sahip olmasına kesinlikle dikkat edilmeli ve bu güneş gözlükleri de optisyen gözlükçülerde olur. Sağlık Bakanlığınca kontrol edilmiş ve Sağlık Bakanlığı onayıyla satılan güneş gözlükleri sadece optisyen gözlükçülerde olur' diye konuştu. BAHRİ UÇAR