Günümüzde insanlar arasında büyük bir husumet, çekememezlik ve mücadele vardır. Bir araya gelen sadece kavga ediyor, birbirlerini dışlıyorlar. Bu kavga ve tartışmaların sonu gelmez. Bu sorunu kökten çözmek gerekir. Bunlarla baş etme ve barışı sağlamanın yolları ise nebevi metotda gizlidir. Bunlar:

  1. Kardeşlik Prensibi
  2. Bir Arada Yaşama Sözleşmesi

Şimdi bunların ne anlama geldiğini açıklayalım:

  1. Kardeşlik prensibi. Tabiki bu lafla yapılan bir kardeşlik prensibi değildir. Peygamberimizin uyguladığı kardeşlik modelini hayata geçirmektir. Bunun için tüm gurup ve cemaatlerin bir araya gelip kardeş olduklarını ilan etmeleri her cemaat, cemiyet, tarikat, grup, selefi vb... birer temsilcinin olduğu bir şura meclisi oluşturmalıdırlar. Aralarında oluşan fikir ayrılıkları ve sorunlar bu mecliste çözülmelidir. Öncelik ittifak ettiğimiz noktalar üzerinde durmalıdırlar. Bazı konularda çözüm yoktur, onları sürekli gündeme getirmemelidirler. Tarihteki hatalara ve alimlerimizin şahsi içtihatlarına takılıp kalmak yerine nasıl hepsinden istifade edebilirizi düşünmeliyiz.
  2. Bir arada yaşama sözleşmesi. İslami cemaatlerin dışındaki alevi, şii, ateist, komonist, sosyalist, laik vb... gruplarla da Peygamberimizin Medine sözleşmesi örnek alanırak bir arada yaşama projesi sunulmalıdır.

SONUÇ OLARAK

Osmanlılarda ilmiye sınıfının merci şeyhulislamlık makamı iken, tarikatların mercii meclisi meşayihti. Buralarda bir çok konu ve sorun çözülürdü. Bazı konuların avamın tartışmaması gerekir. Bu tartışmaları avamın elinden alıp uzmanların tartıştığı akademik fikirler haline getirmeliyiz. Bu nedenle görüşlerin tartışıldığı merkezler, platformlar oluşturmalıyız. Gündeme gelen veya kamuoyunu meşgul eden konular burada tartışılmalı, karara bağlanmalı ve halka, ilgilenenlere sonuç bildirgesi olarak sunulmalıdır.

Bazı fikirlerin sonucu yoktur. çözümü yoktur. Bunlarla da enerjimizi heba etmemeliyiz. Sorunlarımızın kaynağı otorite mercilerinin ülkemizde olmamasıdır.

Bu iki sorun halledildikten sonra iç barış sağlanır. Bazı güçlerin yönlendirilmesinden kurtuluruz. İç barış sağlandığından gelişme meydana gelir. Osmanlılardan beri devam eden ülkemizin oyunlarla dize getirmesi süreci sona ermiş olur...