İnsan yaşantısında zorluklarla çok karşılaşmıştır. Bu zorluklar insanın gelişmesini sağlayan en büyük etkenlerdir. Nedense bu tür etkenler genellikle en zorlu anlarda ihtiyaca cevap aranır.

İhtiyaç olmayınca rahat bir yaşam sürme ihtiyacı insanın fıtratında var olan bir duygudur. Fakat tüm insanlar zaman zaman sıkıntılara maruz kalmış ve bu sıkıntıdan kurtulmak için çareler aramıştır. İnsanın istemesi ve azmetmesi sonucu Allah’u Teâlâ aranan çareyi kolaylaştırmış veya nasip etmiştir.

Bu konuda birkaç örnek hatırlayalım.

Geçmişten Örnekler;

Hazreti İbrahim’in ikinci eşi Hacer validemiz çölde oğlu İsmail’le tek başına kaldığı ve içecek sularının bitmesi neticesinde Hacer’in safa ile Merve tepeleri arasında koşarak su araması sonucundaAllah’uTeâlâ o mübarek suyu halk etmiş (yaratmış) ve çölün ortasında bir şifa kaynağı olarak istifadelerine sunmuştur. 

Selman’ı Farisi kendi şehrinde lider olacakken, ateşe tapmayı (mecusiliği) benimsememesi neticesinde yaşadığı şehri terk etmiş ve uzun ve çileli bir yolculuk sonrası köle olarak da olsa Medine’ye ulaşmıştır. Fakat Selman r.a. bu sıkıntıların hepsini unutmuş, çünkü Hz. Muhammedin s.a.v. sahabesi olma şerefine kavuşmuştur.

Ülkemizden Örnekler;

Ferhat’ın Şirin’e olan sevgisini de unutmamak gerekir.  Ferhat’ınŞirin’e olan sevgisi o kadar çoktu ki, ona kavuşmak için, Amasya’ya dağların arkasından su getirmesi istenmiş, Ferhat ise ne kadar zor olursa olsun bunun için kolları sıvamış ve Şirin’in aşkı ile o koca dağı delmiştir.

Sevdiği için ne kadar zor olursa olsun hiç durup dinlenmeden, azmederek hedefe ulaşma isteği takdire şayandır.

Geçtiğimiz günlerde ise Kırşehir’de yaşayan ortaokul öğrencileri, çok sevdikleri arkadaşlarının çektiği ıstıraba dayanamamış ve arkadaşlarının bu ağrıların dindirmek için çözüm arayışına girmişler.

Neticede amatörce de olsa da arkadaşlarının acı çektiği konu hakkında başarıya ulaştılar.

Bu yeni buluş için sadece elli lira harcamışlardı. Burada önemli olan, ne işin para kısmı, ne de başarıydı. Önemli olan bu gençlerin arkadaşlarını düşünmeleriydi. Onun acısını yüreklerinde hissetmeleriydi.

İnsan istediği zaman neleri yapabileceklerini bu örneklerle görebiliyoruz.Önemli olan toplumun dertleriyle dertlenebilmek ve çözüm için çareler üretebilme isteğidir.

Bu hassas düşünceye sahip gençlerimizin olması hepimizi mutlu etmiştir. Bu dayanışma, birlik ve beraberliğimizin, tek yürek olduğumuzun, yani gelecek için daha iyi bir yarınlara ulaşmamıza, umutlu olduğumuz en güzel örnektir.Dua ile.