Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo kaybı endişeye neden olabilir. Çünkü bu başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Şiddetli kilo kaybı yaşarsanız (6 ila 12 ay içinde kilonuzun yüzde 5'inden fazla), bir dahiliye uzmanı ya da diyetisyen ile konuşmak iyi bir fikir olacaktır. Ek olarak, diğer semptomları doktorunuzla tartışmalısınız. Unutmayın, her kilo kaybı ciddi değildir. Yaşamı değiştiren veya stresli bir olaydan sonra olabilir. Bununla birlikte, beklenmedik kilo kaybı da bir hastalık belirtisi olabilir.

Kilo Kaybı Nedenleri

Birçok insan bu duruma düştüğü zaman kilo kaybının nedenlerini sorgulamaktadır. Bu durum karşısında özellikle aşırı hızlı kilo kaybı yaşayan insanlar mutlaka ve mutlaka bu konuda uzman bir kişi ile görüşmelidir. Çünkü bu durum birçok hastalığın habercisi olabilir. Bu göz önüne alındığı zaman ise birçok insanın aklına ikinci bir soru gelmektedir. Aşırı hızlı kilo kaybı kaç kilo demektir? Bu soru birçok insan tarafından sorulmakta ve net bir cevabı olduğunu söylemek zordur. Bu durum kişiden kişiye değiştiği gibi6 ile 12 ay içinde mevcut kilonun yüzde 5’inden fazlasını kaybetmek aşırı hızlı kilo kaybı demektir. Bununla birlikte bu kilo kaybına sebep olan şeyler ise;

  • Kas Kaybı: Kas kaybı, beklenmedik kilo kaybına neden olabilir. Ana semptomlar kas güçsüzlüğünü içerir. Aslında, bir uzuv diğerinden daha küçük görünebilir. Vücudumuz yağ ve yağsız dokulardan (kas, kemik ve su gibi) oluşur. Kas kaybı meydana geldiğinde kilo verirsiniz. Bu, özellikle bir süre kas kullanmadıysanız olabilir. Bu, egzersiz yapmayan, masasında çalışmayan veya yatalak insanlar arasında yaygındır. Egzersiz ve doğru beslenme genellikle kas kaybını tersine çevirebilir.
  • Aşırı Aktif Tiroid: Hipertiroidizm, tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu salgıladığında ortaya çıkar. Bu hormonlar, metabolizma dahil insan vücudunun birçok işlevini kontrol eder. Tiroid aşırı aktif olduğunda, iştahınız iyi olsa bile kalorileri çabucak yakarsınız. Bu gereksiz kilo kaybına neden olur.
  • Romatoid Artrit: Romatoid artrit, bağışıklık sistemi eklemlere saldırdığında ve iltihaplanmaya neden olduğunda ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Kronik iltihaplanma metabolizmayı hızlandırabilir ve ağırlığı azaltabilir. Hastalığın semptomları eklem şişmesi ve ağrıyı içerir. Genellikle vücudun her iki yanındaki aynı eklemleri etkiler. Romatoid artritiniz varsa, bir saatten fazla hareket etmezseniz eklemleriniz sertleşir.
  • Diyabet: Kilo kaybının bir başka nedeni de tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabetiniz varsa, bağışıklık sistemi pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırır. İnsülin olmadan vücut enerji için glikoz kullanamaz, bu da yüksek kan şekerine yol açar.
  • Depresyon: Kilo kaybı, depresyonun bir yan etkisi olabilir. Depresyon, en az iki hafta boyunca üzgün, kaybolmuş ve boş hissetmek olarak tanımlanır. Bu duygular işe ya da okula gitmek gibi günlük aktivitelerde sıkıntıya neden olabilir. Depresyon ayrıca beynin iştahı kontrol eden belirli kısımlarını da etkileyebilir. Zamanla bu, iştah kaybına ve kilo kaybına neden olabilir. Bazı insanlarda depresyon da iştahın artmasına neden olabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişir.

Kilo Kaybı Nasıl Önlenir?

Kilo kaybı yaşayan birçok insan bu kilo kaybını nasıl önleyeceğini de merak ediyor. Özellikle bu işin uçmanı ile görüşmek ve ondan tavsiye almak daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra insanların bu konu ile ilgili yapabileceklerinin başında ise egzersizler gelir. Egzersizler sanılanın aksine kilo kaybını da önlemektedir. Gerekli şekilde ve uzmanlardan yardım alınarak yapılan egzersizler kilo kaybına karşı en büyük savaşçıların başında gelmektedir. Bu sebeple birçok insan bu gibi bir durum karşısında genellikle antrenmanlara ve egzersizlere ağırlık vererek bu durumu telafi edebilmektedir. Egzersiz yapmak bu gibi bir durumda son derece önem taşır.

Reflü Kilo Kaybı Yapar Mı?

Reflü kilo kaybına doğrudan etkilemese de hastaların temel şikayetlerinden biridir. Bu durum iki başlık altında incelenebilir: Henüz hasta olmayan ve belirli bir reflü diyeti uygulamayan hastalar bu sürecin sonunda ve süreç boyunca yanma, ağız kuruluğu, mide ekşimesi gibi problemler yaşamaya devam edeceklerdir. Sonunda yemek borusu yarası azalacak ve vücut direnci ve kilo kaybı meydana gelecektir. İkinci seçenek, hastalık teşhisi konan ve teşhise göre bir doktor gözetiminde veya bir diyetisyen yardımı ile yemek yiyen hastaları içerir.