Merkez Bankası Dijital Türk Lirası adı altında bir atılım gerçekleştirdi. Birçok paydaş ile bir araya gelerek Türk Lirası Araştırma Geliştirme projesi kapsamında bir adım atıldı.

Bende dahil olmak üzere, teknoloji ve dijital para birimlerine ilgili olan herkes atılan bu adımın ne gibi sonuçlar doğuracağını ve bu sonuçların Türkiye ekonomisi için olumlu ya da olumsuz yönde ne gibi etkiler yaratabileceğini merakla bekliyoruz.

Dijital Türk Lirası adı verilen bu proje Türkiye’nin dijital para piyasasına girdiğinin ilk adımı olarak görülüyor. Özellikle son yıllarda gündeme gelen ve yıllardır da gündemdeki yerini asla kaybetmeyen dijital para piyasaları birçok insanın da ilgi alanına girmiş durumda. Türkiye’nin de yaptığı bu atılım hem teknoloji meraklıları hem de dijital para piyasalarına yatırım yapan kişiler tarafından merakla bekleniyor.

Bütün paydaşların bir araya gelerek gerçekleştirdikleri toplantının ardından Merkez Bankası bir açıklama yaptı ve yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan sürecin teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya geçmesine karar verilmiştir.

Merkez Bankası ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM’le ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu”nu oluşturmuştur.

‘’Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme’’ projesine ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’’nun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir.

‘’Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme’’ projesinin birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Bütün bu açıklamalardan anlaşılan ise şu dijital para piyasasına adım atmayı düşünen Türkiye ve Merkez Bankası bu konuda çalışmalara ve görüşmelere başladı. Bunun ilk test sonuçlarını ise önümüzdeki yıl göreceğiz.