Teknolojinin hayatımızdaki yeri her geçen gün artarken, beraberinde getirdiği bazı sağlık problemleri de göz ardı edilemeyecek kadar önemli hale geliyor. Son zamanlarda ortaya çıkan bir durum ise akıllı telefonların aşırı kullanımıyla bağlantılı "serçe parmak deformasyonu" olarak biliniyor.

SERÇE PARMAKLARDA KÖPÜKLENME VE DEFORMASYON

Uzmanlar, uzun süreli telefon kullanımının serçe parmaklarda belirgin köpüklüklere ve deformasyona yol açtığını söylüyor. Bu durum ilerlerse ağrı ve şişlik gibi problemlere de neden olabiliyor. Karar'da yer alan habere göre, Op. Dr. Celaleddin Bildik, ergonomik telefon kullanımı ve hafif telefon tercih etmenin bu sorunu önlemede yardımcı olabileceğini belirtiyor.

TEK SORUN SERÇE PARMAK DEĞİL

Akıllı telefonların aşırı kullanımı sadece serçe parmaklarda değil, duruş bozukluğu, boyun düzleşmesi, uyku bozukluğu ve depresyon gibi birçok farklı sağlık sorununa da yol açabiliyor.

PARMAKLARDAKİ AĞRIYI GÖZARDI ETMEYİN

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salim Ersözlü, parmaklarda oluşan ağrının tetik parmak gibi problemlerin habercisi olabileceğini ve ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor. Telefon kullanımında başparmağın en fazla etkilendiğini ve tetik parmak vakalarının da bu parmağında sıklıkla görüldüğünü belirtiyor.

Kalp Krizi Geçiren Başkan Adayı Son Yolculuğuna Uğurlandı Kalp Krizi Geçiren Başkan Adayı Son Yolculuğuna Uğurlandı

TEKNOLOJİNİN BERABERİNDE GETİRDİĞİ DİĞER SORUNLAR

Prof. Dr. Ersözlü, telefon ve bilgisayar kullanımının dirsek ve el bileğinde de sinir sıkışmasına yol açabileceğini ve erken teşhis ve tedavi ile bu problemlerin önlenebileceğini söylüyor.

TEKNOLOJİNİN BERABERİNDE GETİRDİĞİ DİĞER SORUNLAR

  • Telefonu iki elle kullanmak
  • Hafif telefonlar tercih etmek
  • Ergonomik bir şekilde telefon tutmak
  • Parmaklarda ağrı veya uyuşma hissedildiğinde doktora başvurmak
  • Telefon ve bilgisayar kullanımında molalar vermek
Kaynak: Karar