Birleşik Krallık’ta düşünce kuruluşu Autonomy’nin yürüttüğü ve 61 firmanın katıldığı 4 gün mesai deneyi, olumlu sonuçlar verdi. Cambridge Üniversitesi, Boston Koleji ve Salford Üniversitesi’nin de desteklediği araştırma, 21 Şubat’ta yayınlandı.

Ekonomim'de yer alan bilgilere göre, deneyime katılan firmaların yüzde 89’u 4 gün mesai sistemini devam ettirirken, yüzde 51’i ise bunu kalıcı hale getirdi. Proje yöneticileri ve CEO’ların yarısından fazlası, 4 gün mesai sisteminin iş performansına ve müşteri memnuniyetine katkı sağladığını belirtti.

Ayrıca firmaların yarısı, bu sistemin çalışan devir hızını düşürdüğünü, üçte biri ise yeni işe alım süreçlerini kolaylaştırdığını aktardı. Şirketlerin büyük çoğunluğu, 4 gün mesai düzeninin çalışanların zihinsel sağlığına ve motivasyonuna iyi geldiğini bildirdi.

Araştırmanın yazarı Juliet Schor, 6 aylık deney sürecinde 4 günlük mesai sisteminden ciddi verim alındığını ifade etti. Schor, çalışanların neredeyse tamamının 4 günlük mesai düzeninin kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını söylediğini, işte verimliliğinin arttığını belirtenlerin oranının da yüzde 86 olduğunu kaydetti.

Kaynak: Ekonomim