ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da gerçekleştirmeyi planladığı 3,300'den fazla yasa dışı konut inşaatını sert bir dille eleştirdi. Blinken, Arjantin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "İster Cumhuriyetçi ister Demokrat ABD yönetimleri uzunca bir süredir yeni yerleşim yerlerinin barışa ulaşmada ters etkiye sahip olduğu görüşünde. Ayrıca bu yerleşim yerleri uluslararası hukuka da uygun değil." dedi.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Bakan Blinken, İsrail'in Batı Şeria'da konut inşaatına onay veren planını "hayal kırıklığı" olarak niteledi. Yerleşim yerleri konusundaki haberleri gördüklerini belirten Blinken, "Bu duyurudan dolayı hayal kırıklığına uğradığımızı söylemem lazım." şeklinde konuştu.

BLiNKEN'DEN NETANYAHU'NUN PLANINA DEĞERLENDİRME

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'de savaş sonrası izleyeceği yol haritasını da değerlendiren Blinken, "Haberleri gördüm ama planı açıkçası görmedim. Dolayısıyla detayları görene kadar değerlendirme hakkımı saklı tutuyorum." ifadelerini kullandı. Blinken, Gazze'nin sivil idaresi konusunda ise "Gazze'nin yüz ölçümü daraltılmamalı" dedi.

İSRAİL'İN YOL HARİTASI

Netanyahu'nun sunduğu plana göre İsrail, Gazze Şeridi'ni silahsızlandırmayı ve Mısır-Gazze sınırında tampon bölge oluşturmayı amaçlıyor. Ayrıca plan, İsrail'in güvenlik ve askeri konularda hareket özgürlüğünü korumasını ve UNRWA'nın kapatılmasını içeriyor. Netanyahu'nun planına göre Gazze'nin sivil idaresi "terörü destekleyen devlet ve oluşumlara bağlı olmayacak."

Muhabir: MEHMET FENER