Banka, dolar/TL’nin 2024 yılında 31’den 29,5’e, 2025 yılında ise 29’dan 28,5’e gerileyeceğini tahmin etti.

ABD’nin en büyük dördüncü bankası olan Wells Fargo, küresel ekonomiye ilişkin öngörülerini içeren “Uluslararası Ekonomik Görünüm: Ocak 2024” raporunu yayınladı. Raporda, ABD, Euro Bölgesi, Birleşik Krallık, Çin, Kanada ve Meksika gibi önemli ekonomilerin yanı sıra Türk lirası gibi gelişmekte olan ülke para birimleri de değerlendirildi.

Raporda, Türk lirası için dikkat çeken tahminler yer aldı. Banka analistleri, dolar/TL’nin önümüzdeki dönemde gerileyebileceğini öngördü. Raporda, dolar/TL’nin 2024 yılının ilk çeyreğinde 31 seviyesine yükseleceği, yılın ikinci çeyreğinde ise 30,50 seviyesine gerileyeceği belirtildi. 2024 üçüncü çeyrekte kurun 30 seviyelerine ineceği, son çeyrek için ise 29,5 tahminine yer verildi. 2025 birinci ve ikinci çeyrek tahminleri ise sırasıyla 29 ve 28,5 olarak açıklandı.

Euro/Dolar Paritesi Yükselişe Geçecek

 Euro Dolar Paritesi Yükselişe Geçecek

Wells Fargo, Euro/dolar paritesi için de yükseliş beklentisi taşıdığını raporunda belirtti. Banka, Euro/dolar paritesinin 2024 yılında 1,10’dan 1,13’e, 2025 yılında ise 1,15’e yükseleceğini tahmin etti. Banka, Euro Bölgesi’nin ekonomik büyümesinin iyileşmesinin ve ABD dolarının zayıflamasının Euro’yu destekleyeceğini ifade etti.

Küresel Ekonomi İçin İyileşme Sinyalleri

 Küresel Ekonomi İçin İyileşme Sinyalleri

Wells Fargo, küresel ekonomi için 2024 yılı görünümünün iyileştiğini ve bir ay önce yüzde 2,4 olan küresel GSYH büyümesinin bu yıl için yüzde 2,7 olacağını tahmin ettiğini raporunda duyurdu. Banka, ABD ekonomisindeki yumuşak inişin bu yükselişin büyük bir kısmını açıklasa da diğer önemli ekonomilerin de büyüme beklentilerindeki iyileşmenin görünümü desteklediğini vurguladı.

ABD Doları Değer Kaybedecek

 Abd Doları Değer Kaybedecek

Wells Fargo, ABD doları için de zayıflama beklentisi içinde olduğunu raporunda bildirdi. Banka, ABD dolarının 2024 ve 2025 yıllarında değer kaybedeceğini tahmin etti. Banka, ABD’nin resesyondan kaçınmasını beklerken, Fed’in gevşemesi ve yavaşlayan ekonomik büyüme dolar üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini savundu. Banka, “Fed’in gevşemesinin ve daha yumuşak bir ABD ekonomisinin daha zayıf bir dolarla ilişkili olduğunu düşünmeye devam ediyoruz” ifadelerine raporunda yer verdi.

Kaynak: Wells Fargo, “Uluslararası Ekonomik Görünüm: Ocak 2024” raporu, 22 Ocak 2024.