Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, cezaevindekiler için af beklentisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tunç, sekizinci Yargı Paketi’nde cezasızlık algısını kıracak ve ceza infaz sürelerini değiştirecek düzenlemeler olacağını söyledi. Tunç, bir yıl ceza alanların en az beş ayını cezaevinde geçireceğini belirtti.

Yargı Paketi şubat sonunda Meclis’te

Tunç, bir televizyon programında sekizinci Yargı Paketi’ne ilişkin soruları yanıtladı. Tunç, paketin taslak halinde olduğunu ve şubat sonuna kadar TBMM’ye sunulacağını ifade etti. Tunç, pakette 22 farklı kanunda 105 maddelik değişiklik yapılacağını kaydetti.

Cezalar ve denetimli serbestlik orantılı olacak

Tunç, özellikle iki yıl ve altında ceza alan kişilerin cezaevinde kalmadan serbest bırakılmaları yönündeki mevcut uygulamanın değişeceğini belirtti. Tunç, yeni düzenlemeyle bir yıl ceza alan bir kişinin en az beş ayını cezaevinde geçirmesini öngördüklerini söyledi. Bu, koşullu salıverme ve denetimli serbestlik sürelerinde orantılı bir değişiklik yapılacağını gösteriyor.

Temyiz ve itiraz süreleri tek bir standart olacak

Tunç, ayrıca temyiz sürelerine ilişkin düzenlemelere de değindi ve temyiz süresinin iki hafta olacağını belirtti. Bu değişiklikle, mevcut durumda farklılık gösteren temyiz ve itiraz sürelerinin tek bir standarda getirilmesi planlanıyor.

Tazminat Komisyonu kurulacak

Tunç, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin pilot kararı gereği, makul sürede yargılama yapılmadığı iddiasıyla ilgili başvurular için Tazminat Komisyonu kurulacağını da ekledi. Bu da yargı süreçlerinde yaşanan gecikmelerle ilgili başvuruların daha etkin bir şekilde ele alınması anlamına geliyor.