Akın Gürlek kimdir, kaç yaşında, nereli, hangi görevlerde bulundu?
Akın Gürlek, 1982 yılında Nevşehir’de doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2005 yılında mezun oldu. Meslek hayatına hâkim olarak başladı. Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde görev yaptıktan sonra, İstanbul'daki kritik mahkemelerde başkanlık görevlerine getirildi.
2 Ekim 2024’te Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu. 11 Şubat 2026 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete kararıyla Adalet Bakanı olarak atandı.
İstanbul’da görev yaptığı süre boyunca birçok siyasi içerikli ve tartışmalı davada başkanlık yapmasıyla kamuoyunda tanındı.
Akın Gürlek hangi davalara başkanlık etti, neden eleştirildi?
Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder davası
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanıyken, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılama yürüttü.
7 Eylül 2018’de verilen kararla, Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Önder’e ise 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bu karar, Demirtaş’a siyasi yasak getirdi.
Canan Kaftancıoğlu davası
6 Eylül 2019’da, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası veren mahkemenin başkanıydı. Karar, Yargıtay tarafından onandı ve Kaftancıoğlu’na da siyasi yasak getirildi.
Şebnem Korur Fincancı ve Barış Akademisyenleri
"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenlerden Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kararı veren yine Gürlek’in başkanı olduğu mahkemeydi.
Selçuk Kozağaçlı davası
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) eski başkanı Selçuk Kozağaçlı ve 20 avukatın yargılandığı davada tahliye kararına rağmen Kozağaçlı’nın tekrar tutuklanmasına yol açan süreçte etkin rol oynadı.
Sözcü gazetesi davası
Sözcü gazetesi yazarları hakkında “FETÖ’ye yardım” suçlamasıyla açılan davada sanıklara hapis cezaları verildi. Mahkemenin başkanı Akın Gürlek’ti.
Enis Berberoğlu – AYM Kararı Direnci
Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararını uygulamayı reddeden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanıydı. Mahkeme, AYM’nin yetkisini aştığını savunarak karara uygulanamaz dedi.
Bu karar hukuk çevrelerinde büyük tartışma yarattı. Ancak HSK, Gürlek’i birinci sınıf hâkimliğe yükseltti.
Akın Gürlek ne zaman Adalet Bakanı oldu, göreve nasıl getirildi?
1 Haziran 2022’de Adalet Bakan Yardımcılığı görevine atanan Gürlek, ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu.
11 Şubat 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Adalet Bakanı olarak atandı.
Bu atama, özellikle muhalefet cephesinde yargının tarafsızlığına dair tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Mustafa Çiftçi kimdir, kaç yaşında, nereli, hangi görevlerde bulundu?
Mustafa Çiftçi, 1970 yılında Konya’nın Çumra ilçesinde doğdu. Kamu hizmetine kaymakam adayı olarak başladı.
Bugüne kadar Aksaray, Erzurum, Nevşehir, Bitlis ve Kırşehir gibi illerde çeşitli ilçelerde kaymakamlık, ardından da valilik görevlerinde bulundu.
2023’ten itibaren Erzurum Valisi olarak görev yapan Çiftçi, özellikle afet yönetimi, göç politikaları ve kamu düzeni konularında öne çıktı.
11 Şubat 2026 tarihli atama kararıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İçişleri Bakanı olarak görevlendirildi.
Mustafa Çiftçi'nin eğitim hayatı ve akademik geçmişi nedir?
Konya İmam Hatip Lisesi mezunudur.
1995 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu.
Aynı üniversitede kamu yönetimi ve siyaset bilimi alanlarında yüksek lisans yaptı.
Ayrıca Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
Halen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğrenimine devam etmektedir.
Mustafa Çiftçi neden gündem oldu, hangi kararları tartışıldı?
Mustafa Çiftçi valilik döneminde bazı uygulamalarıyla kamuoyunda eleştirildi.
Çorum Valiliği döneminde İskilipli Atıf Hoca için düzenlenen anma törenlerine katılması,
Erzurum Valisi olarak görev yaparken Erzurum Kongresi binasını ziyarete kapatması,
Oğlunun makam araçlarıyla sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar,
gibi olaylar basında ve sosyal medyada yoğun tartışmalara yol açtı.
Mustafa Çiftçi hafız mı, dini yönüyle öne çıkıyor mu?
Evet. Mustafa Çiftçi, Kur’an-ı Kerim’i ezberleyerek hafız olmuştur.
2024 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği yarışmada 15 cüz kategorisinde Türkiye birinciliği elde etti.
Dini yönü, özellikle muhafazakâr seçmen ve çevrelerde olumlu karşılanırken, seküler kesimde bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.





