Gaffar Okkan, 24 Şubat 1952 yılında dünyaya geldi. Diyarbakır'da Emniyet Müdürlüğü yaparken uğradığı suikast sonrası öldürülen Gaffar Okan Diyarbakırlılar için büyük bir insandı. Kent sakinleri kendisine ‘’Gaffar Baba’’ diye hitap ederdi.

Ali Gaffar Okkan Kimdir?

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okan!

Ali Gaffar Okkan, 1952 yılında Sakarya’nın Hendek ilçesinde dünyaya geldi. Polis olma hayaliyle 1970 yılında Polis Koleji’ne, 1973 yılında da Polis Akademisi’ne girdi. Mezun olduktan sonra İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nde komiser yardımcısı olarak göreve başladı.

Okkan, İzmir’de çeşitli birimlerde komiser olarak çalıştı. 1983 yılında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne tayin oldu ve 1985 yılında şube müdürü oldu. 1986 yılında Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü’ne geçti ve 1992 yılında emniyet müdür yardımcısı oldu.

Okkan, 1993 yılında 1. sınıf emniyet müdürü olarak Kars İl Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. 1997 yılında ise Diyarbakır İl Emniyet Müdürü oldu. Bu süreçte İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden kamu yönetimi lisans derecesi aldı.

Diyarbakır’da Yaptığı İlkler!

Diyarbakır’da Yaptığı İlkler!

Gaffar Okkan, Diyarbakır’a geldiğinde halkın güvenini kazanmak için birçok yenilik yaptı. Diyarbakır’da ilk defa kadın polisleri görevlendirdi. Kadın polisler, trafiği düzenledi, kayıp çocukları buldu, yaşlılara yardım etti, havaalanında yolculara hizmet verdi. Okkan, ayrıca havaalanına tekerlekli sandalye getirtti.

Okkan, Diyarbakır’da güvenlik kameraları sistemini de kurdu. Şehrin önemli noktalarına kameralar yerleştirdi. Makam odasındaki büyük ekrandan şehri izledi. Gece geç saatlere kadar çalıştı.

Suikast Sonucu Şehit Oldu!

Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde Diyarbakır’ın Şehitlik semtinde bir suikaste maruz kaldı. Emniyet Müdürlüğü’nden Valilik binasına giderken makam aracıyla silahlı bir saldırıya uğradı. Saldırıda beş polis memuruyla birlikte şehit oldu. Okkan, hayatını kaybettiğinde 49 yaşındaydı.

Ali Gaffar Okan neden bu kadar önemli?

Ali Gaffar Okan Neden Bu Kadar Önemli

Ali Gaffar Okan, şehir sakinlerinin hayat kalitesini arttırmak, şehirde güvenliği arttırmak ve kent sakinlerinin polise bakış açısını değiştirmek için çok çaba sarf etmiştir. Bunları yapmak için gece gündüz demeden çalışmış ve halk arasında Gaffar Baba olarak anılmaya başlamıştır. Vefatının üzerinden yıllar geçmesine rağmen, insanların ona duyduğu saygı ve sevgi asla değişmemiştir. O dönemlerde doğan 142 çocuğa ismi verilmiş, ölüm yıldönümlerinde saygı ile anılmıştır.

Muhabir: MEHMET FENER