Alabaş çorbası, Türk mutfağının Orta Anadolu bölgesine özgü bir çorbadır. Arabaşı isminin kökeni hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, Arap aşısı ve arabanın başında pişirilen çorba gibi çeşitli teoriler bulunmaktadır.

Arabaşı çorbasının karakteristik özelliği ekmek yerine soğuk hamur yutularak yenilmesidir. Çorba, tavuk veya koyun eti, un, salça, tereyağı ve baharatlardan yapılır. Hamurun üzerine un, su ve tuzu ekleyip yoğurun ve kaynar suya atıp kaynatın. Bitmiş hamuru soğutun ve servis yaparken kaynayan et suyunun üzerine dökün. Arabaşı çorbası sadece lezzetli ve sıcak bir yemek değil, aynı zamanda soğuk bir kış gününde rahatlatıcı bir bahardır.

Alabaş çorbası Yozgat ve Eskişehir Şivlihisar'da coğrafi işaret aldı.

NEDEN HAMUR SOĞUK OLMALI?

Hamurun soğuk olmasının birkaç nedeni vardır.

Sıcak hamur çorbanın kıvamını değiştirecek ve çorbanın yapışkan olmasına neden olabilir.

Soğuk hamur çorbanın sıcaklığını eşitler ve ağzınızın yanması riskini azaltır.

Hamurun serin olması kesilip yutulmasını kolaylaştırır.

 Bu nedenlerden dolayı havuç çorbasını hamurla servis ederken çorbanın sıcak, hamurun ise soğuk olması gerekir.

ARABAŞI HAMURU ÇİĞ Mİ?

Arabanın hamuru çiğ değildir. Hamuru un ve suyla yoğurun, kaynar suya dökün ve kaynatın. Bitmiş hamur soğuması için buzdolabına konulmalı ve servis edilmeye hazır olduğunda çorbaya dökülmelidir. Hamuru çiğnemeden yutarsanız, hamur kayganlaşacak ve çiğnemek öğürmenize neden olacaktır. Arabaşı hamuru, Arabaşı çorbasının vazgeçilmez bir parçasıdır ve lezzetli bir yemek yapar.

ARABAŞI HAMURU NEDEN ÇİĞNENMEZ? ARABAŞI NEDEN HAMURLA YENİR?

Arabaşı geleneksel bir Türk çorbasıdır. Özellikle İç Anadolu bölgesinde yaygın olarak tüketilmektedir. Arabaşı isminin kökeni hakkında çeşitli rivayetler olmakla birlikte kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı kaynaklara göre Arap aşısı olarak da bilinen Arabaşı, adını Araplara karşı yapılan savaşta askerlere verilen bu çorbadan alıyor. Bazı kaynaklar Arabaşı, yani arabanın önünde pişirilen bir çorba olması nedeniyle bu ismi aldığını söylüyor. Arabaşı çorbasının bir özelliği de ekmekle birlikte yenmek yerine hamurla birlikte yutulmasıdır. Arabaşı, çorba ve hamurun ayrılmaz bir yemeğidir ve çoğu bölgede bir ritüel haline gelmiştir. Çorba pişirildi ve eskiden soğuk hamuru yutamayanlar bir sonraki vagonun yapımıyla görevlendirildi. Arabaşı hamuru çorbayla birlikte bütün olarak yutulmalıdır. Bu şekilde yemenizin sebebi hamurun çiğnendiğinde mide bulandırıcı ve kaygan olmasıdır.

ARABAŞI ÇORBASININ YAPILIŞI

Öncelikle tavuk veya koyun eti haşlanarak suyu süzülür.

Et suyu tencereye alınarak kaynatılır.

Bir tavada tereyağı eritilerek un kavrulur.

Unun rengi dönünce salça, karabiber ve tuz eklenir.

Bu karışım et suyuna ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.

Hamuru için ise un, su ve tuz yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.

Hamur küçük parçalara ayrılarak yuvarlanır ve unlanarak tepsiye dizilir.

Hamurlar buzdolabında soğutulur.

Muhabir: Mehmet FENER