Peki, araç muayene ücretleri ne kadar oldu? Hangi araçlar ne kadar ödeyecek? Araç muayenesinde gecikme cezası var mı? İşte, araç muayene ücretleri hakkında merak edilenler.

Araç muayene ücretleri 2024

 Araç Muayene Ücretleri 2024

TÜVTÜRK’ün resmi sitesinde yayımlanan bilgilere göre, 2024 yılında araçlardan alınacak olan güncel fiyatların listesi şöyle:

  • Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 927,60 TL
  • Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.821,60 TL
  • Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 2.462,40 TL

Araç muayene fiyatlarına KDV dahildir. Ödemeler kredi kartı, banka kartı ve nakit olarak yapılabilmektedir. Kredi kartı veya banka kartıyla yapılan işlemlerde, hizmet sağlayıcı firmanın yasal mevzuata göre belirlediği hizmet bedeli ödeme tutarına eklenmektedir.

Araç muayenesinde gecikme cezası

 Araç Muayenesinde Gecikme Cezası

Araç muayenesi, otomobil ruhsatlı araçlarda 2 yılda bir kez, ticari ruhsatlı araçlarda ise yılda bir kez yapılması zorunlu bir işlemdir. Araç muayenesi süresini kaçıran araç sahipleri, hem trafik cezası hem de gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor.

Trafik cezası, 2024 yılında muayenesiz araçla trafiğe çıkmanın cezası 1.219 TL olarak belirlendi. Gecikme cezası ise, 2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilmektedir.

Araç muayenesinde neler kontrol ediliyor?

 Araç Muayenesinde Neler Kontrol Ediliyor

Araç muayenesi sırasında, aracın güvenli olup olmadığına bakılmaktadır. Bu amaçla, aracın tanımları, ruhsat bilgileri, direksiyon sistemi, fren tertibatı, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi, şasi ve şasi bağlantı parçaları, gürültü kirliliği için gerekli kontroller ve aracın diğer donanımları kontrol edilmektedir.

Araç muayenesinde ağır kusurlu veya emniyetsiz bulunan araçların muayeneleri onaylanmaz. Bu araçlar, bir ay içinde ücretsiz olarak muayene tekrarına gidebilirler. Muayene tekrarı yapılmayan veya muayene tekrarı hakkını kullanan araçlar, yeniden muayene edilir ve muayene ücreti tam olarak alınır.

Araç muayene ücretleri 2023 ile karşılaştırma

 Araç Muayene Ücretleri 2023 Ile Karşılaştırma

2023 yılında araç muayene ücretleri şöyleydi:

  • Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 575,84 TL
  • Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.130,44 TL
  • Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 1.528,10 TL

2024 yılında araç muayene ücretlerine %61 oranında zam geldiği görülmektedir.

Özetle, araç muayene ücretleri, 2024 yılında büyük bir artış gösterdi. Araç sahipleri, araçlarının güvenliğini sağlamak için muayene sürelerini kaçırmamalı ve gecikme cezasına maruz kalmamalı. Araç muayenesi sırasında, aracın birçok özelliği kontrol ediliyor. Araç muayenesinde ağır kusurlu veya emniyetsiz bulunan araçların muayeneleri onaylanmıyor. Araç muayene ücretleri 2023 ile karşılaştırıldığında, 6 yılda yüzde 818’lik bir zam olduğu görülüyor.

Muhabir: MEHMET FENER