MTV, akaryakıta gelen zamlar ve park yeri ücretlerindeki artışların ardından şimdi de kasko ücretlerine gelen yüzde 95'lik zam haberi ile gündeme oturdu. Olası bir kazaya karşı aracını güvence altına almak isteyen sürücüler, bu yüksek zamlar karşısında ne yapacaklarını şaşırmış durumda.

Yapılan fiyat araştırmalarıyla ortaya çıkan gerçek, sürücüleri şaşkına çevirdi. Türkiye Sigorta Birliği'nin verilerine göre, yılın ilk 11 ayında kasko ücretleri yüzde 95 oranında arttı. Bu zam, 1 adet araç başına kasko fiyatını 5 bin 106 liradan 8 bin 437 liraya, otomobillerde ise 4 bin 835 TL'den 7 bin 502 liraya çıkardı. En dikkat çeken artış yüzde 215 ile kamyonet kaskolarında yaşandı.

Uzmanlar, sigorta şirketlerinin trafik sigortasından kaynaklanan zararları, kasko fiyatlarına yansıtarak dengelemeye çalıştıklını belirtiyor. 2023'ün ilk 9 ayındaki rakamlar, sigorta şirketlerinin toplam 57 milyar liralık prim karşılığında 22.4 milyar liralık tazminat ödemesi yaptığını gösteriyor. Şirketler, geç karşıladıkları sigorta tutarları üzerinden faiz geliri elde ederek yan gelir elde etmeye devam ediyor.

Sigorta şirketleri, topladıkları primle hemen hasar ödemesi yapmamaları ve faiz gelirleri ile yan gelir elde etmeleri nedeniyle mali açıdan karlı bir dönem geçiriyor. Teknik anlamda hasar/prim oranının yüzde 58 civarında olduğu belirtiliyor. Şirketler, gelecek dönemdeki hasarlara karşı 10.9 milyar lira ayırmış durumda.

Kaynak: Haber Merkezi