Avrupa Birliği (AB), iklim krizinin küresel etkilerini azaltmak için 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçların satışını durdurmayı planlıyordu. Ancak, Avrupa Halk Partisi (EPP), bu kararın ertelenmesini talep ediyor.

Dünya genelinde iklim krizinin etkileri artarken, çözüm yolları aranıyor. Bu çözümlerden biri de motorlu araçların satışını durdurma planı. AB, karbon emisyonlarını sıfırlama hedefi kapsamında, 2035 yılına kadar Avrupa’da motorlu araç satışını sonlandırma planını daha önce onaylamıştı.

Almanya ve İtalya’nın talebi üzerine, AB ayrıca sentetik yakıtlar veya plug-in hibritler gibi alternatif teknolojilere de yeşil ışık yaktı. Ancak, elektrikli otomobillerin üretimi ve satışı hızla artarken, politikacılar ve sektör temsilcilerinden farklı görüşler gelmeye başladı.

Elektrikli araçlara verilen teşviklerin azalması, şarj ağlarının yetersizliği ve üretim maliyetlerinin artması gibi nedenlerle, siparişlerde yavaşlama yaşanıyor. Alman otomobil üreticisi Porsche’nin CFO’su Lutz Meschke, markanın yeni elektrikli SUV modeli Macan’ın tanıtımında, Avrupa’nın 2035 yılındaki kararının ertelenebileceğini belirtti.

Avrupa’nın en büyük siyasi partilerinden biri olan EPP ise, Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce, içten yanmalı motorların satışının yasaklanması kararını reddettiklerini açıkladı. Parti yönetiminin iddialara göre, içten yanmalı motorların Avrupa’da satışının yasaklanmasının ertelenmesini istiyor. Parti yönetiminden yapılan açıklamada, “İçten yanmalı motorların yasaklanması gibi bir politikayı reddediyoruz ve bunu da en kısa sürede revize edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.