Kamuoyunda “asrın yolsuzluğu” olarak anılan ve 161 milyar TL kamu zararının tespit edildiği belirtilen İBB davasında duruşmalar devam ediyor. 107’si tutuklu toplam 407 sanığın yargılandığı dosyada, üçüncü gün savunmalar tamamlanırken dördüncü gün oturumu sabah saatlerinde başladı.
Davanın merkezinde, hakkında 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası talep edilen Ekrem İmamoğlu bulunuyor.
161 Milyar TL Kamu Zararı İddiası
İddianamede, 143 ayrı eylemde rüşvet, yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı, bu kapsamda 161 milyar TL’lik kamu zararının oluştuğu öne sürülüyor.
Ekrem İmamoğlu’nun örgüt lideri olarak 142 eylemden sorumlu tutulduğu ve 16 ayrı suçtan yargılandığı belirtiliyor. İddianamede Fatih Keleş, Murat Ongun, Ertan Yıldız, Murat Gülibrahimoğlu, Adem Soytekin ve Hüseyin Gül “örgüt yöneticisi” olarak gösteriliyor.
4. Günde Mahkeme Salonunda Neler Yaşandı?
Duruşmanın üçüncü gününde CHP Parti Meclisi Üyesi Baki Aydöner’in kardeşi iş insanı Bulut Aydöner savunma yaptı.
İddianamede, müştekiler Serbülend ve Taylan Danış’ın, İBB’den yaklaşık 500 milyon TL’lik hak edişlerini alabilmek için iki arsayı Bulut Aydöner’e devrettiği iddiası yer alıyor. Aydöner ise arsaları satın aldığını ve ödemeyi elden yaptığını savundu.
5.5 Milyon TL’lik Senet Sorusu
Mahkeme başkanı, dosyadaki 5.5 milyon TL’lik senetleri tek tek göstererek sanığa ödeme şekline ilişkin soru yöneltti.
Hakimin, “Bu kadar yüksek bir meblağı neden elden verdiniz?” sorusu üzerine Aydöner’in, “Taylan’a güveniyorum” yanıtını verdiği öğrenildi. Mahkeme salonunda kısa süreli bir sessizlik yaşandığı aktarıldı.
Şoföre 5 Milyon TL Rüşvet İddiası
Duruşmada savunma yapan bir diğer isim ise CHP’li Milletvekili Özgür Karabat’ın şoförü Sırrı Küçük oldu.
İddialara göre 6 Mart 2024’te 5 milyon TL’lik rüşvet parasını teslim aldığı öne sürülen Küçük, suçlamaları kabul etmedi. Sheraton Otel’e çeşitli programlar için gittiğini belirten Küçük, milletvekilini etkinliklere götürdüğünü ifade etti.
407 Sanıklı Dev Dava
Duruşmaya, aralarında Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda tutuklu sanık cezaevinden getirildi. Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Murat Ongun, Fatih Keleş ve diğer isimler de sanıklar arasında yer alıyor.
Toplam 407 sanığın yargılandığı davada 107 sanık tutuklu bulunuyor. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık savunmalarının alınmasına devam edileceğini açıkladı.
“Asrın yolsuzluğu” olarak nitelendirilen davada, hem iddianamede yer alan kamu zararı iddiaları hem de sanık savunmaları kamuoyunda yakından takip ediliyor. Yargılama sürecinin önümüzdeki günlerde de yoğun şekilde devam etmesi bekleniyor.





