Türk Silahlı Kuvvetlerinde en az 7 yıl görev yapmış ve kendi isteği ile ayrılmış olan uzman çavuşlar, kamuda memur olarak atanma hakkına sahip olduklarını ancak bu hakkın kendilerine tanınmadığını belirtiyor. Atanamayan Uzmanlar Derneği Başkanı Mustafa Gündeşli, yaptığı açıklamada, uzman çavuşların kazanılmış haklarının teslim edilmesi için devletten destek beklediklerini söyledi.

Gündeşli, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5’inci maddesinin son fıkrasında, uzman erbaşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92’nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerektiğinin belirtildiğini hatırlattı. Bu durumda, Türk Silahlı Kuvvetlerinde en az 7 hizmet yılı süresini dolduran ve kendi isteği ile görevinden ayrılan uzman çavuşların kamu kurum ve kuruluşlarının boş memur kadrolarına atanma hakkına sahip olduklarını ifade etti.

Gündeşli, 2016 yılından önce göreve başlayan ve 2 yıl görev yapmaya müteakiben bırakmak zorunda kalan uzman çavuşların da hak kaybına uğradığını vurgulayarak, “Bu uzman çavuşların kazanılmış haklarıdır. Lakin hak sahibi binlerce kahraman uzman çavuş kazanılmış hakları olmasına rağmen yıllardır kamuda memurluk kadrolarına atanamamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları atanma taleplerine personel alımı yapmıyoruz, atanabileceğiniz boş kadromuz yoktur, hizmetinize ihtiyacımız yoktur, personel giderlerimiz fazladır vb. şeklinde cevaplar vererek olumsuz yanıt vermektedirler” dedi.

Gündeşli, kanun maddesinde atanma hakkında sadece usul belirtilmiş olmasının, vatan ve millet için sahada canını ortaya koyarak görev yapan kahramanların atanma taleplerinin kurumlarca kabul edilmesi yönünde herhangi bir açıklama olmamasının ve atama takdirinin kurumların inisiyatifine bırakılmasının, kazanılmış hakkımız olmasına rağmen atanamamamıza neden olduğunu kaydetti.

Gündeşli, aynı üniforma altında terörle ve teröristlerle kahramanca mücadele etmiş fakat şehit ve gazi olmuş uzman çavuşların 3173 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları olarak devlet tarafından yılın belirli aylarında kamu kurum ve kuruluşlarının boş memur ve işçi kadrolarına hak sahipliğinin tespitinden sonra kura ile atandırılarak istihdamlarının sağlandığını anımsattı.

Gündeşli, “Bu mücadelede bir şekilde sağ kalıp silah arkadaşlarının kanını yerde koymayan ilerleyen süreçte bir şekilde mesleğinden ayrılan uzman çavuşlar ise bir başlarına ellerinde bir kanun maddesi ile kurum kurum gezip atanabileceği atanma başvurusunu kabul edebilecek yer aramaktadır. Yaşanan mağduriyetin bitirilmesi ve kahramanların haklarının teslimi için bir defaya mahsus olmak üzere 3173 sayılı kanunda belirtilen atama şeklinde yada 6191 sayılı kanuna tabi sözleşmeli erlerin kamuda istihdamı yönünde hazırlanan yönetmelik benzeri bir yönetmelik ile kamuda memuriyete atanmalarının devletimiz eliyle yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Gündeşli, dernek olarak uzman çavuşların sorunlarını çözmek için siyasi partiler, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve basınla görüşmeler yaptıklarını, kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını ve haklı taleplerinin yerine getirilmesi için mücadele ettiklerini belirtti.