İlahi Komedya çevirisiyle edebiyat dünyasında tanınan, Gazze için yaptığı konuşmayla sosyal medyada viral olan bir aktivist: Ayçin Kantoğlu.
AYÇİN KANTOĞLU KİMDİR?
Ayçin Kantoğlu, 1971 yılında İstanbul’da doğdu. Akademik kariyeriyle olduğu kadar çevirmenliği ve aktivist kimliğiyle de öne çıkıyor.
Eğitim hayatına prestijli bir okul olan İtalyan Lisesi’nde başlayan Kantoğlu, burada Latince öğrendi. Ardından Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu.
Yüksek lisansını ise İstanbul Üniversitesi’nde Latin Dili ve Edebiyatı (Antik Çağ Dilleri ve Kültürleri) üzerine yaptı.
AKADEMİK VE EDEBİ KARİYERİ
Ayçin Kantoğlu, uzun yıllar dış ticaret uzmanı olarak çalıştı. Emekliliğin ardından yerleştiği Muğla’da çevirmenliğe ağırlık verdi.
En dikkat çeken çalışması, Dante’nin başyapıtı "İlahi Komedya"yı Türkçeye çevirmesi oldu. Bu eser, Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı ve büyük beğeni topladı.
Ayrıca Antik çağ felsefesi ve klasik metinlerin Türkçeleştirilmesi üzerine de çalışmaları bulunuyor. Kantoğlu, akademik disiplini ve dil hakimiyetiyle, klasik edebiyatın Türkiye’de daha çok tanınmasına katkıda bulunuyor.
NEDEN GÜNDEMDE?
Ayçin Kantoğlu, Gazze konusunda yaptığı etkili ve sert konuşmalarla 2023’ten bu yana tekrar tekrar gündeme geliyor.
Özellikle İslam Düşünce Enstitüsü tarafından düzenlenen “İnsanlık Vicdanı Yol Ayrımında: Gazze” panelindeki konuşması sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
“Gazze soykırımı” ifadesi ve Filistinli çocukların dramına vurgu yaptığı sözleri, milyonlarca kez paylaşıldı.
Ancak bu konuşma sonrası sosyal medya hesabı kapatıldı. Kantoğlu, bu durumu “düşünce ve vicdan özgürlüğüne sansür” olarak yorumladı ve yeni hesaplarıyla aktivizmini sürdürmeye devam etti