Dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kurtaran BioNTech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin liderliğindeki şirket, geliştirdiği mRNA tabanlı Covid-19 aşısı Comirnaty ile bir tazminat davasıyla sarsılıyor. Almanya merkezli şirket, aşının kalıcı yan etkiler bıraktığı iddiasıyla yargılanacak.

"Sağlık Çalışanının Aşı Sonrası Yaşadığı Sorunlar Yargıya Taşınıyor"

BioNTech'in aşısı Comirnaty'yi olan bir sağlık sektörü çalışanının aşı sonrası kalp ritmi bozukluğu ve "beyin sisi" yaşadığı belirtiliyor. Kadın, yarın başlayacak yargı sürecinde BioNTech'ten 150 bin euro tazminat talep ediyor. Bu durum, aşının kalıcı yan etkilerle bağlantılı olduğu iddialarını güçlendirmekte.

"Hukuk Şirketleri İddiaları Ciddiye Alıyor ve Davalar Artıyor"

Almanya'da faaliyet gösteren Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller hukuk şirketleri, BioNTech'e karşı açılan davalarda 1 milyon euroya kadar tazminat istiyor. Hamburg'da görülecek olan bu dava, yüzlerce benzer iddiadan sadece biri olup, şirketlerin hukuki başarı geçmişini de gözler önüne seriyor.

Rogert & Ulbrich'in ortağı Tobias Ulbrich, Amerikalı milyarder Bill Gates'in Almanya'nın nüfusunu azaltmak amacıyla ülkenin tamamının aşı olmasını istediğini iddia etmişti. BioNTech'in aşılarıyla ilgili ortaya atılan bu iddia, aşı karşıtı söylemleri de beraberinde getiriyor.

BioNTech yetkilileri, aşının güvenlik kontrollerinin yapıldığını vurgulayarak, davacıların corona virüsü aşısı ile yaşanan yan etkiler arasında net bir bağ gösteremediğini ifade etti. Financial Times, BioNTech'in davayı kaybetmesi durumunda şirketin doğrudan maddi zarar görmeyeceğini belirtirken, Avrupa Birliği'nin aşı üreticilerini yasal olarak koruduğunu hatırlattı.

Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller isimli hukuk şirketleri, iddiaları reddederek insanların endişelerini sömürdükleri yönündeki suçlamaları geri çevirdi. Aşı karşıtı iddialar ve tazminat davalarıyla ilgili süreç, aşı güvenliği ve hukuki sorumluluk konularında daha geniş bir tartışmayı beraberinde getiriyor.

Muhabir: MEHMET FENER