Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, son yıllarda yapılan çalışmalar ile en az bal ve arı sütü kadar önemli bir diğer arı ürünü olan polenin birçok açıdan insan sağlığına iyi geldiğini söyledi. Arıların dünyanın en çalışkan canlıları olarak bilinmesinin nedeninin polen olduğunu belirten Koca, “Nasıl ki arılar dünyanın en çalışkan canlıları olarak biliniyorsa bunun nedeni polene bağlıdır. Eğer arılar polen yemezse belki de dünyanın en tembel canlıları olacaktır. Dolayısıyla arının gücü, yapısı ve özelliği tamamen polene bağlıdır. Arının çalışkanlığının özü polendir. Eğer bir insan arı gibi çalışkan olmak istiyorsa kesinlikle polen tüketmesi gerekiyor” dedi. Polen baldan sonra en çok üretilen arı ürünü olduğu belirten Koca, “Polenin insan sağlığına çok faydası var. Bir kaşık polen 300 kilo domatese, 30 kilo ete eşdeğerdir. Onun için insanların kesinlikle polen tüketmesi gerekiyor” dedi. Koca, Gaziantep’te yıllık yaklaşık 2 ton polen üretildiğini belirtti. 

GAZİANTEP’TE YILLIK YAKLAŞIK 2 TON POLEN ÜRETİLİYOR

Doğanın sarı harikası arı polen, içerdiği vitamin ve minerallerle insanların dengeli ve sağlıklı beslenmesinde önemli bir yeri tutuyor. Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, son yıllarda yapılan çalışmalar ile en az bal ve arı sütü kadar önemli bir diğer arı ürünü olan polenin birçok açıdan insan sağlığına iyi geldiğini söyledi. Arıların dünyanın en çalışkan canlıları olarak bilinmesinin nedeninin polen olduğunu belirten Koca, “Nasıl ki arılar dünyanın en çalışkan canlıları olarak biliniyorsa bunun nedeni polene bağlıdır. Eğer arılar polen yemezse belki de dünyanın en tembel canlıları olacaktır. Dolayısıyla arının gücü, yapısı ve özelliği tamamen polene bağlıdır. Arının çalışkanlığının özü polendir. Eğer bir insan arı gibi çalışkan olmak istiyorsa kesinlikle polen tüketmesi gerekiyor” dedi. Polen baldan sonra en çok üretilen arı ürünü olduğu belirten Koca, “Polenin insan sağlığına çok faydası var. Bir kaşık polen 300 kilo domatese, 30 kilo ete eşdeğerdir. Onun için insanların kesinlikle polen tüketmesi gerekiyor. Koca, Gaziantep’te yıllık yaklaşık 2 ton polen üretildiğini belirtti.

BİR KAŞIK POLEN 300 KİLO DOMATESE VE 30 KİLO ETE EŞDEĞERDİR

Polenin insan sağlığına çok faydası olduğunu ve insanların kesinlikle polen tüketmesi gerektiğini belirten Koca, “Çok eski tarihlerden günümüze kadar kullanılan polen en eski besin takviyesidir. Osmanlı İmparatorluğunda da performans arttırıcı, güç verici özelliği ile kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Polen bilindiği üzere çiçeklerin erkek organ hücresidir.

Polen içerisinde insan sağlığına yararı bilinen 22 aminoasit ve 27 madensel tuz, karbonhidrat ve ferment barındırmaktadır. Tüm bunların yanı sıra sodyum, kalsiyum, silisyum, alüminyum ve çinko ile A, B, C,D,E,H ve P vitaminleri de bulunmaktadır. Bir kaşık polen 300 kilo domatese, 30 kilo ete eşdeğerdir. Arılar çiçekleri farklı farklı bitkilerden toplayıp kovanına taşıyor. Her bitkinin farklı özellikleri vardır. Onun için insanların kesinlikle polen tüketmesi gerekiyor” dedi.

ARILARIN ÇALIŞKANLIĞININ ÖZÜ POLEN

Arıların çalışkanlığının özü polen olduğunu belirten Koca, “Nasıl ki arılar dünyanın en çalışkan canlıları olarak biliniyorsa bunun nedeni polene bağlıdır. Eğer arılar polen yemezse belki de dünyanın en tembel canlıları olacaktır. Dolayısıyla arının gücü, yapısı ve özelliği tamamen polene bağlıdır. Arının çalışkanlığının özü polendir. Eğer bir insan arı gibi çalışkan olmak istiyorsa kesinlikle polen tüketmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ARILAR GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN CANLI LOKMAN HEKİMDİR

Arıların günümüzde yaşayan canlı lokman hekim olduğunu ifade eden Koca, “Lokman hekim gezerekten bitkilerin hepsinden şifalı bitkiler ürettiği gibi günümüzde yaşayan canlı lokman hekim de arılardır. Çünkü arılar tek tek bitkilerin tozlarını, özlerini, tomurcuklarını toplayıp kovanına taşıyorlar. Biz de kovandan elde edip polenin tüketmesini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

400 GRAMI 50 TL’YE SATILIYOR 

Arının bal, arı sütü, polen, propolis, balmumu ve arı zehiri olmak üzere 6 tane ürünü olduğunu ve baldan sonra en çok üretilen arı ürününün polen olduğunu belirten Koca, “Baldan sonra en çok üretilen arı ürünü polendir. Gaziantep’te yıllık yaklaşık 2 ton polen üretiliyor. 400 gramı 50 TL’ye satılıyor” dedi.

POLEN BEYNİ GELİŞTİRİCİ ÖZELLİĞİ VARDIR

Polenin beyni geliştirici özelliği olduğunu belirten Koca, “Polenin insan sağlığına faydası çoktur. Polen kas yapma, güç yapma, beyin hücrelerinin daha iyi çalışmasını sağlama, 5 duyu organının çok iyi çalışmasını sağlamasını sağlarlar. Özellikle sporcular ve yarış atlarında verildiği ve yüksek performansın sağlandığı bilinmektedir. Polen beyni geliştirici özelliği vardır, kemik erimesi önleyici özelliği vardır. Kemik erimesi olan insanlarda kemik erimesini durdurma özelliği vardır. Bunlar bilimsel olarak deney sonuçlarıyla kanıtlanmıştır” dedi.

POLENİN SAĞLIĞA BİRÇOK FAYDASI VAR

Polenin sağlığa birçok faydası olduğunu belirten Koca, Polenin sağlığa faydalarını anlattı:

Polenin Sağlığa Faydası vücuda direnç kazandırır, kas yapısını güçlendirir, performans arttırıcıdır. Özellikle çocukların büyüme çağında ihtiyaç duydukları vitaminlerin karşılanmasında yardımcıdır. Oldukça zengin bir protein ve aminoasittir. İçeriğinde bulunan Flavonoidler antioksidan özelliği taşımaktadır.

POLENİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ

Zaman içerisinde çevresel faktörler ya da kişilerin dengesiz beslenmesi gibi nedenlerle vücutta düzensizlikler oluşabilmektedir. Vücutta ki bu düzensizliklerin giderilmesi ve zararların karşılanması antioksidan özelliğine sahip besin kaynakları ile mümkün hale gelebilmektedir. Polen de antioksidan özelliği ile bilinen besin takviyeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Her gün düzenli olarak tüketilen polen vücudun yenilenmesine ve yaşlanma etkilerinin geciktirilmesine yardımcı olmaktadır. 

POLEN ENERJİ VERİR 

Arı poleninin içerdiği zengin besinler çok geniş bir yelpazade bünyeye fayda sağlar, doğal bir enerji kaynağıdır. İçerdiği Karbonhitdar, protenin ve B vitamini  dayanıklığı arttırır ve gün boyunca yorgunlukla mücadele etmeyi sağlar.

Arı Poleni Cilt Sağlığını Korur: Arı poleni genellikle enflamatuar durumlarda, sedef ve egzama gibi yaygın cilt tahrişlerinin tedavilerinde etkilenen kısam topikal olarak uygulanır.Arı poleninin içeridiği zengin miktardaki amino asitler ve vitaminler  cildi korur ve hücrelerin yenilenmesini yardımcı. Böylece cildin yaşlanma hızını azaltır.

POLEN SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINI GİDEREBİLİR

Yüksek miktarda ve etkili antioksdian özelliği olan arı poleni akciğer dokuları üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle astım ataklarının hafif geçmesine yardımcı olur veya astım ataklarını tamamen engelleyici özelliği vardır. Başlangıç aşamasında astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları tedavi edebilir. 

POLEN ALERJİLERİ GİDEREBİLİR 

Bu konuyla alakalı bazı bilimsel araştırmalar, arı poleninin alerjik hastalıklarını giderdiğini ortaya koymuştur. Bu araştırmalardan en dikkat çekicisi ise Dr. Leo Conway, Denver Colorado MD, ın yaptığı deney. İnsanlar üzerinde yapıan deneyde, hastaarın %94’ü arı poleni yardımı ile sağlıklarına kavuşturulmuştur. Deney sonucu sinüs, alerji ve alerjik astım gibi sorunların giderildiği ortaya çıkmıştır. Özellikle solunum yolu hastalıkları olan astım ve bronşite karşı inanılmaz etkili olduğu söylenmektedir.

POLEN SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞINI KORUR  

Sağlıklı vitamin, mineral ve proteinin yanı sıra arı poleni sinirim sistemi sağlığını koruyan yardımcı enzimler içerir. Enzimler arı poleni ile alındığında, gıdalardan alabileceğimiz bütün sağlıklı besinleri de almış oluruz.

POLEN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR 

Dr. Joseph Mercola göre, düzenli olarak tüketilen arı poleni genel anlamda bünyeyi mikroplardan korur, arı polenin doğal bir antibiyortuk özelliğinin olduğunu söylemek mümkün.  Bunun dışında bir çok hastalığın sebebi olan serbest radikallere karşı çok etkilidir. Antioksidan özelliğinden dolayı deri ve cilt sağlığından bütün iç organlara kadar çok geniş bir yelpazede insan sağlığına katkı sağlar. 

POLEN BAĞIMLILIĞI AZALTIR

Bu konuyla alakalı yapılan birkaç bilimsel araştırma bizim de dikkatimiz çektiği için bu başlığı yazıya ekleme ihtiyacı hissettik. Bazı sağlık uzmanları arı poleninin sigara ve uyuşturucu gibi zararlı bağımlılıkların tedavisinde de arı poleninin kullanılabileceğini belirtiyorlar. Madde bağımlığından dolayı oluşan istek geldiğinde arı poleni tüketildiğinde bu isteği bastırdığı belirtilmektedir.

POLEN KALP DAMAR SAĞLIĞINI KORUR

Arı poleni kardiyovasküler Sistemi destekler, kılcal damarları, kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olan bir antioksidan olan bioflavonoid içermektedir. Bu antioksidan sayesinde damar sağlığının korunmasına büyük çapta yardımcı olur. Aynı antioksdian ayrıca, dolaşım problemleri ile kolesterol’ün sağlıklı bir seviyede kalmasına yardımcı olur. Bütün bunların dışında kanın pıhtılaşmasına ve kalp krizi ve inme gibi risklerin meydana gelmesine izin vermez. Bu risklerin seviyesini azaltır.

POLEN PROSTATI ENGELLEYEBİLİR

 Polen Prsotat sorunları yaşayan erkekler için faydalı olabilir, prostata yakalanma riskini azaltabilir. Arı poleni sık idrara çıkma dürtülerini durdurmak için inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

POLEN KISIRLIK SORUNLARINI GİDEREBİLİR

Arı poleni yumurtalık fonksiyonunu canlandırabilir, bu özelliğinden dolayı gebelik sürecini hızlandırabilir. Bu özelliğinin yanı sıra aynı zamanda büyük bir afrodizyak olan arı poleni  hormonal güçlendirici olarak bilinir.”

GÜNLÜK OLARAK BİR ÇAY KAŞIĞI TÜKETİLMELİ

Polenin günlük tüketilmesine ilişkin bilgi veren Koca, “Arı poleni çok etkili bir besin kaynağıdır, bu yüzden fazla tüketiminden mutlaka kaçınılmalıdır.  Arı poleninden maksimum derecede faydalanmak için meyve ve sebzelerle birlikte tüketilmesini öneriyoruz. Meyvelerle tüketildiğinde kısa sürede bağırsakları etkili bir şekilde temizlediğini göreceksiniz. Günlük olarak bir çay kaşığı tüketimi her hangi bir risk taşımaz.

ANZER POLENİ ÇOK AZ BULUNUYOR 

Anzer Poleninin ise çok az bulunun bir besin türü olduğunu belirten Koca, “Anzer poleni çok az bulunun ve inanılmaz etkileri olan bir besin türüdür. Anzer poleni içinde bakteri bulunmadığı için çok etkili bir mikrop ve virüs yok edicidir. B, C, D ve E vitaminleri yanında çok değerli bileşen ve maddeler içermektedir. Arı poleninden maksimum derecede faydalanmak istiyorsanız arı sütü ile tüketmenizi öneririz, böylece sağlık açısından inanılmaz faydalı sonuçlar almanız mümkün. Anzer polenin yeni başlayanların günde yarım çay kaşığı veya biraz daha az olarak 3 kere almaları bir sorun çıkarmaz ama fazla tüketimi zararlı olabilir. Günde ortalama 20-25 gram tüketilebilir ( tek seferde değil 3 öğün olarak)” dedi.

ANZER POLENİN BİRÇOK FAYDALARI VAR

Anzer polenin bilinen birçok faydaları olduğunu belirten koca, anzer poleninin faydalarını şu şekilde sıraladı:

“Anzer Poleni protein açısından çok etkilidir vücudun gereksinim duyduğu bütün B vitaminleri karşılayabilecek kadar etkilidir. Çocukların gelişiminde çok faydalı işler yapabilir.

Beyin ve sinir sistemlerinin sağlığına inanılmaz katkı yapabilir. Anzer Poleni içerdiği anrioksidanlar yardımıyla beyine faydalı olan nadir besinlerden bir tanesidir.

Cilt hastalıklarına karşı etkilidir, cilt sağlığını korur.

Anzer Poleni damar hastalıklarına karşı etkilidir. Damar sertliğinin oluşmasına izin vermez ve damar tıkanıklığı riskini azaltır.

Anzer Poleni dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları giderebilir, etkili miktarda besin değeri olduğu için bünyenin ihtiyaç duygudğu mineral ve bileşenleri sağlar.

Anzer Poleninin cinsel gücü arttırdığı söylenir.

Hafızayı kuvvetlendirir, düşünme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olabilir.

Kanser kastalıklarına yakalanma riskini azaltan Anzer Poleni, aynı zamanda kanser tedavisinde kullanılabilir.

Kas ve adale yapıcı özelliği olan Anzer Poleni, aynı zamanda kemik sağlığını da korur.

Yaraların çabuk kapanmasını sağlayan Anzer Poleni, ameliyattan sonra meydana gelen derin yaraların giderilmesine birle yardımcı olabilir.

Anzer poleni ağız yaralarının giderilmesinden akciğer hastalıklarının tedavisine kadar bir çok alanda sağlığı korur.

Sindirim sistemi sağlığı için Anzer poleni çok etkilidir, hazmı kolaylaştırır, bağırsakları temizler, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve bağırsaklarda iltihab varsa tedavi eder. İshali kesici özelliği vardır. İştah açar ve kabızlık sorunlarını giderebilir. Mide ülserine karşı etkilidir.

Astım, bronşit başta olmak üzere bürün solunum yolu hastalıklarına karşı çok etkili bir şifa kaynağıdır. Bademcik hastalıklarını giderir, öksürüğe karşı etkilidir. Boğazı mikroplardan temizler.

Kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara yakalanma riskini azaltır, anzer poleni nezle ve grip gibi kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara karşı çok etkilidir. Kısa sürede bu hastalıkları tedavi edebilir.”

ANZER POLENİ GÜNDE 3 ÖĞÜN VE YARIM ÇAY KAŞIĞI TÜKETİLMELİ

Anzer Poleni günlük tüketilmesine ilişkin bilgi veren Koca, “Daha önce hiç anzer poleni tüketmeyenler günde 3 öğün ve yarım çay kaşığı ile başlayabilirler. Çok etkili bir besin kaynağı olduğu için bünyeyi önce anzer polenine yavaş yavaş alıştırmak gerekir. Aksi durumda bazı yan etkileri olabilir.  Anzer polenin tüketim oranı bünyeye göre değişmektedir, günde ortalama 100 gram sağlıklıdır” diye konuştu.BAHRİ UÇAR