Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ operasyonu sonrasında İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları devam ediyor. Bu saldırılar, son yılların en büyük saldırısı olarak nitelendiriliyor ve İsrail ordusu tarafından ‘savaş durumu alarmı’ ilan edildi. Bu süreçte, Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunun Gazze’ye yapılan insani yardım sevkiyatlarını engellediğini duyurdu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail’in kritik ekipmanların ithalatına getirdiği kısıtlamaların, Gazze’deki yardım operasyonlarını ciddi şekilde tehlikeye attığını belirtti. Dujarric, Gazze’nin kuzeyine yapılması planlanan insani yardımların İsrail tarafından engellendiğini ve Ocak ayının ilk iki haftasında planlanan 29 teslimattan sadece yedisinin gerçekleştirilebildiğini ifade etti.

Dujarric ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Gazze’de yeterli su sağlanamadığı için 152 bin ishal vakası rapor ettiğini ve bu vakaların yarısından fazlasının 5 yaş altındaki çocuklarda görüldüğünü bildirdi. Gazze’deki salgın hastalıkların artışına dikkat çeken Dujarric, rutin aşılama faaliyetlerinin aksamış olmasının ve bulaşıcı hastalıkların tedavisine yönelik ilaçların bulunmamasının, hastalıkların yayılma riskini daha da artırdığını belirtti.

Dujarric, Moskova’da bir Rus diplomatla Hamas temsilcisi arasında gerçekleşen toplantıyı desteklediklerini ifade etti. Bu toplantının, acil insani ateşkes ve rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Dujarric, bu tür diplomatik görüşmelerin Gazze ve İsrail halkı için olumlu bir sonuç doğurmasını umduklarını belirtti.