SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Cenk Cankuş, kış mevsiminde kar ve buz nedeniyle düşme ve yaralanma riskinin yükseldiğini belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, “Kışın kar, buz gibi etkenlerden dolayı genelde ileri ve orta yaş grubundaki hastalarda ayak bileği kırıkları oluşmaktadır. Kırık ve çıkıklardan korunmak için tedbir alınmalıdır” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, nörolojik problemleri, denge bozukluğu veya başka hastalıkları olan yaşlı hastaların kaygan zeminlerde baston veya yürüteç gibi yardımcı araçlar kullanmasının, dengeyi korumada ve düşme tehlikesini azaltmada faydalı olabileceğini vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, biriyle beraber yürümemek veya kaymayı engelleyen malzemeler kullanmamak durumunda ayak veya el bileğinde kırıklar meydana gelebileceğini hatırlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, ayak bileğinde burkulma, düşme veya kayma gibi travmalar sonucu ortaya çıkan ayak bileği kırıklarının, basit ve orta enerjili kırıklar olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, hastaların genellikle hareket halindeyken ani veya buzlu yerlerde yürürken dikkatsizlik sonucu kayma gibi ters hareketlerle ayak bileğinden ses gelmesi şikayetiyle acil servise geldiğini aktardı.

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, bu mevsimde el bileği kırıklarına da rastlandığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Sert ve kaygan zeminde el bileği üzerine düşme sonucu oluşan el bileği kırıkları, ileri yaşlarda ileri seviyede kemik erimesiyle ilişkili parçalı kırıklar şeklinde de görülebilir. Genelde cerrahi yöntemle tedavi gerektirir. Kırıklar ayak ve el bileğinde şişme ve sıvı birikmesiyle kendini gösterir.”

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, karlı ve buzlu havalarda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Ayakkabılar hava koşullarına uygun seçilmeli, küçük adımlarla yürünmeli. Eller yürürken cepte tutulmamalı, güneş gözlüğü takarak, karın yansımasına karşı daha iyi görüş sağlanmalı. Bina içinde kayma olasılığına karşı, girişte ayakkabıların altı iyice silinmeli.”

Kaynak: İHA