Can Ataklı hakkında 1 ila 3 yıl hapis cezası talep edilen bir iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla yürütülen soruşturma sonucunda, 1 ila 3 yıl hapis cezası talep edilen bir iddianame hazırladı.

Ataklı, sosyal medya hesaplarından paylaştığı ve Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki bir çatışmada şehit olan bir askerin babası hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle suçlanıyor.

İddianamede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Türk Devletleri Şehit Yakınları ve Gaziler Vakfı, Engin Karakuş ve Fatih Karaaslan ile Ali Yalçın’ın şikayetçi, Mustafa Can Ataklı’nın ise sanık olarak yer aldığı belirtildi.

İddianamede, Ataklı’nın 25 Aralık 2023’te YouTube’da yayınladığı video hakkında yapılan şikayetler ve Türk Devletleri Şehit Yakınları ve Gaziler Vakfı’nın “müdahil olarak katılma” talebi incelendi ve hukuki ve fiili bağlantısı olan şikayetlerin Başsavcılık dosyasında birleştirilmesine karar verildi.

İddianamede, Ataklı’nın videoda kullandığı ifadelerin kışkırtıcı ve ayrımcılığı teşvik edici olduğu, halkın bir kesimini diğer kesime karşı kin ve düşmanlıkla yönlendirdiği belirtildi. Ataklı’nın ifadelerinin kamu güvenliği açısından tehlike oluşturduğu değerlendirildi.

Ataklı'nın ifadesine de yer verilen iddianamede, gazeteci televizyonculuk ve yazarlık kariyerinde PKK terör örgütüne karşı durduğunu, suçlanan videonun maksatlı bir şekilde kırpılarak linç kampanyasına dönüştüğünü savundu. Ataklı, olayın etkisi altında kalan kişilerin videonun tamamını izlemediklerini ve oluşturulan algının kendisine haksızlık olduğunu belirtti. Ayrıca, bir gün sonra yayınladığı videoda, linç kampanyasının etkisi altında kalan, üzülen, kırılan ve öfkelenen şehit ailelerinden özür diledi.

Can Ataklı 19 Mart'ta Hakim Karşısına Çıkacak

İddianame, İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Can Ataklı'nın 19 Mart'ta hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Editör: Bahri Uçar