Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Yargıtay kararı okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Atalay’ın milletvekilliği resmen sona erdi.

Atalay, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay milletvekili seçilmişti. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay’ı “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18 yıl hapse mahkum etmiş ve tutuklanmasına karar vermişti. Bu karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından da onanmıştı.

Atalay, Anayasa Mahkemesine (AYM) yaptığı bireysel başvurularda, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine dair iki kez haklı bulunmuştu. Ancak Yargıtay, AYM’nin ihlal kararlarına uymayarak, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar vermişti.

TBMM Başkanlığına gelen tezkere, Genel Kurulda okunduğu anda Atalay’ın milletvekilliği düşmüş oldu. Atalay ya da diğer milletvekilleri, kararın Anayasa’ya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla 7 gün içinde AYM’ye başvurabilecek. AYM ise iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlayacak.