Kuraklık sonrası kemirgen tehlikesi çiftçileri endişelendiriyor. Tarla faresi istilası nedeniyle hasat kaybı yaşanabileceği uyarısı yapılıyor. Çiftçilerden yetkililere destek çağrısı var. İşte ayrıntılar…

Çiftçiler iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileriyle boğuşuyor. Yazın kuraklık çeken tarlalar, kışın da yağış alamıyor. Bu durum tarlalarda kemirgen popülasyonunun artmasına neden oluyor.

TARLALARDA FARE SALGINI

Kış mevsiminde sonbahar havası yaşanırken, çiftçilerin ektikleri mahsuller zarar görüyor. Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Toprak, ekimlerin iyi gittiğini ancak kemirgen sorununun göz ardı edilemeyeceğini söylüyor. Çiftçilerin en büyük dertlerinden biri olan tarla faresi, iklim koşullarının değişmesiyle birlikte daha da yaygınlaşıyor.

HASAT KAYBI KAÇINILMAZ

Kırşehir’de büyüyen tehlikeye karşı çiftçiler çaresiz kalıyor. Sonbaharda beklenenden fazla yağış alan tarlalar, kışın kar yağışından yoksun kalıyor. Mevlüt Toprak, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hasat kaybı yaşanacağını belirtiyor.

Hasat kaybını önlemek için tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Toprak, kar yağışının az olması nedeniyle tarlalarda fare salgını yaşandığını ifade ediyor. Farelerle mücadele için müdahale edilmesi gerektiğini söyleyen Toprak, bu konuda ilgilenilmezse mahsullerin yüzde 100 oranında kayba uğrayabileceğini tahmin ediyor.