Çin’den Türkiye’ye e-ithalat yoluyla getirilen ucuz ayakkabılarda yüksek miktarda kanserojen madde bulunduğu iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Özellikle popüler bir e-ticaret platformu üzerinden satılan bu ayakkabılar için hem tüketiciler hem de sektör temsilcileri alarma geçti. Sipariş veren pek çok kişi, ürünlerini iptal etmeye başladı.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, söz konusu platformdan 7-8 milyon çift ayakkabı siparişi verildiğini ve ürünlerin insan sağlığı açısından risk taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için Ticaret Bakanlığı ile temasa geçtiklerini açıkladı.

Berke İçten, Uzak Doğu’dan gelen bu ayakkabıların sektöre zarar verdiğini ve tüketiciyi tehlikeye attığını belirterek, “Bu ürünler gümrüksüz, test edilmeden ve kontrolsüz bir şekilde tüketicilere ulaşıyor. Sipariş edilen ürün ile gelen ürün arasında büyük farklar var. Gelen ayakkabılar kanserojen ve alerjen maddeler içeriyor olabilir” dedi.

Sektör temsilcileri, söz konusu platformun Türkiye’de resmi bir muhatabı olmamasını da eleştirdi. İçten, “Türkiye’de satış yapılabilmesi için platformun yerleşik bir ofisinin olması, gelen ürünlerin testlerden geçirilerek zararlı olanların satışının yasaklanması gerekir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca gümrüksüz alışveriş limiti konusunda bir adım atıldığını ve bu limitin 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldüğünü hatırlatan İçten, “Buna rağmen ürünler kontrolsüz geliyor. Denetim şart” diye konuştu.

Türkiye’de 2024 yılında 76 milyon çift ayakkabı ithal edilirken, bunların 7-8 milyon çiftinin doğrudan bu platform üzerinden geldiği bildirildi. Artan rakamlar ve sağlık riskleri nedeniyle sektörden çözüm çağrıları yükseliyor.

Kaynak: Haber Merkezi