Orijinal hali ''démographique'' şeklinde yazılan demografik sözcüğü dilimize Fransızcadan geçmiştir. 20. yüzyılın başından itibaren kullanılan bu kavram, nüfus bilimi ile ilgili olan tüm verileri ve analizleri tanımlamak için kullanılır.

Demografik kavramı, toplumun temel özelliklerini ve nüfusun yapısal bileşenlerini inceleyen bir disiplindir. Bu alanda yapılan çalışmalar, toplumun yapısal bileşenlerinin nüfusun yaş, cinsiyet, etnik köken, ekonomik durum, eğitim düzeyi ve diğer sosyal özellikler gibi değişkenlerine dayalı istatistiksel verileri içerir. Bu makalede, "demografik ne demek?" sorusunun cevabını arayacak ve demografinin toplum ve ekonomi üzerindeki etkilerini ele alacağız.

DEMOGRAFİK NE DEMEK?

Demografi, nüfusun büyüklüğü, bileşimi ve dağılımı gibi konuları inceleyen bir bilim dalıdır. Nüfusun yapısı ve özellikleri, demografi araştırmalarında temel unsurlardır. Demografi, sosyal bilimler ve istatistiksel yöntemlerle yakından ilişkilidir ve toplumun genel profilini oluşturan verilerin analizini sağlar.

TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE DEMOGRAFİK KELİME ANLAMI NEDİR?

TDK''ya göre, nüfus yoğunluğu, göç ve doğum oranı gibi verilerin tamamına demografik ya da demografik özellik denir.

DEMOGRAFİK KELİMESİ NASIL KULLANILIR?

Demografik kelimesi birçok sözcükle birlikte terim anlamıyla kullanılır.

1- DEMOGRAFİK YATIRIM:

Nüfusun her yönden analiz edilip ona göre çeşitli kurumlara yatırım yapılması anlamına gelir. Örneğin genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde eğitime daha fazla bütçe ayırılır. Yaşlı nüfusunun daha fazla olduğu ülkelerde ise sağlık harcamaları diğer ülkelere göre daha fazla olur

2- DEMOGRAFİK BAĞIMLILIK:

0- 14 yaş grubu ile 65 yaş ve üstü bağımlı nüfus olarak nitelendirilir. Demografik bağımlılık olarak da tanımlanan bu kavram, ekonomiye doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağlamayan yaş gruplarını kapsar.

Editör: Mehmet FENER