Charles Richter tarafından geliştirilen Richter ölçeği, depremin sadece büyüklüğünü değil, aynı zamanda neden olduğu hasarı ölçerek deprem riskini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Türkiye'nin dört bir yanı deprem riski altında olmakla birlikte, belirli bölgelerde bu risk daha yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Bu nedenle, deprem haritasını inceleyerek riskli bölgeleri tespit etmek, alınacak önlemler açısından kritik bir adımdır.

Deprem Mi Oldu?

Deprem riskine karşı alınacak önlemler arasında deprem yönetmeliklerine uygunluğun düzenli olarak kontrol edilmesi, kamu kurumlarına başvurarak gerekli kontrollerin yaptırılması, sigorta yaptırılması ve ailece bir acil durum planının yapılması ve bu planın uygulanması yer almaktadır.

Deprem anında doğru davranış sergilemek, bulunduğunuz yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bina içindeyseniz, "YAT-KORUN-YAPIŞ" kuralına uymak önemlidir. Açık alanda ise "OTUR-KAPAN" yöntemini uygulayarak, zarar verebilecek cisimlerden uzaklaşmak önemlidir. Deprem sonrasında sakin olmak ve panikten kaçınmak büyük bir önem taşır.

Bölgeyi boşaltmak ve acil durum çantasını yanlarına almak, doğru ve bilinçli hareket etmek adına kritik adımlardandır. Bu bilinçli yaklaşım, depremle yaşamak zorunda olan bir ülke olarak Türkiye'nin her vatandaşını daha güvenli kılacaktır. Türkiye, deprem bilinciyle hareket ederek geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemeye devam ediyor.

İşte Son Depremler

Haber metni boyunca vurgulandığı gibi, AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından sağlanan son dakika deprem haberleri, vatandaşları bilinçlendirmek ve alınması gereken önlemlere dikkat çekmek adına büyük bir önem taşımaktadır. Herkesin bu bilinçle hareket etmesi, Türkiye'nin deprem riskiyle başa çıkma sürecini daha etkili ve güvenli kılacaktır.

Son depremlerin listelerine aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

AFAD son depremler listesi

Kandilli Rasathanesi son depremler listesi

Muhabir: MEHMET FENER