Diyabet, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olup, vücudun üst kısmında da acı veren süreçlere neden olabilir. Yeni araştırmalar, tedavi edilmeyen yüksek kan şekeri düzeylerinin daha az bilinen semptomlarını ortaya koyuyor. Exeter Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yüksek kan şekerinin vücudun üst kısmında farklı ağrı sorunlarına neden olabileceğini gösteren önemli bulgular elde etti.

Diyabetik nöropati olarak adlandırılan sinir hasarı, genellikle ellerde, ayaklarda veya uzuvlarda meydana gelir. Ancak yeni araştırmalar, diyabetin vücudun üst kısmında da kas ve kemik problemleriyle ilişkili olabileceğini ortaya koydu. Araştırma ekibi, Birleşik Krallık Biobank araştırmasındaki 370.000 katılımcının verilerini inceledi ve yüksek kan şekeri seviyeleri ile ilişkilendirilen dört farklı ağrı sorununu tanımladı: Donuk Omuz, Karpal Tünel Sendromu, Dupuytren Kontraktürü ve Tetik Parmak.

Araştırmada, yüksek kan şekerinin zamanla vücutta ileri glikasyon son ürünleri (AGE’ler) adı verilen bir maddenin düzeylerini artırdığı belirtildi. Araştırmanın sonuçlarına göre Dupuytren’li kişilerin ellerinde ve omuzları donmuş kişilerin omuzlarında bulunan AGE’lerin birikmesi, tendonların, eklemlerin ve bağ dokularının hasar görmesine ve kalınlaşmasına neden olabileceği anlaşıldı.

Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Harry Green, “Çalışmamız sürekli olarak uzun vadede yüksek kan şekerinin bu üst ekstremite rahatsızlıklarına neden olduğunu gösteriyor. Artık bunları diyabet komplikasyonları olarak sınıflandırabiliriz. Diyabet hastalarını tedavi eden klinisyenlerin klinikteki bu komplikasyonların farkında olması gerekir, böylece en iyi tedavi yolları konusunda tavsiyelerde bulunabilirler” şeklinde konuştu.