Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, yeni bir pandeminin kaçınılmaz olduğunu ve dünyanın bunun için hazırlanması gerektiğini söyledi. Tedros, "X Hastalığı" adı verilen henüz bilinmeyen bir virüsün çok ölümcül olabileceği uyarısında bulundu. Tedros, dünya liderlerini küresel bir anlaşma imzalamaya davet etti. Ancak bu anlaşma bazı eleştirilere maruz kaldı.

TEDROS: COVID-19'DAN DAHA KÖTÜSÜ OLABİLİR

Tedros, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümeti Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 2018 yılında yaptığı bir salgın uyarısının Covid-19 ile gerçekleştiğini hatırlattı. Tedros, Covid-19'un milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine ve büyük bir krize yol açmasına rağmen, dünyanın bir sonraki salgına hazır olmadığını söyledi. Tedros, "Bu yeni bir pandeminin ortaya çıkıp çıkmayacağı değil, ne zaman ortaya çıkacağı meselesi" dedi.

Dsö’dan X Hastalığı Uyarısı

Tedros, mayıs ayına kadar imzalanması planlanan küresel bir anlaşmanın, salgınları önlemek ve mücadele etmek için iş birliğini güçlendireceğini savundu. Tedros, anlaşmayı "insanlık için kritik bir görev" olarak nitelendirdi. Tedros, dünyanın karşı karşıya olduğu diğer sorunlara odaklanırken, salgınların unutulmaması gerektiğini vurguladı.

ANLAŞMA TARTIŞMALI

Tedros, anlaşmanın imzalanmasının önündeki iki engeli şöyle sıraladı: Birincisi, ülkeler arasındaki farklılıklar. İkincisi, anlaşma hakkında yayılan yalanlar ve komplo teorileri. Tedros, anlaşmanın DSÖ tarafından bir güç gaspı olduğu, egemenliği DSÖ'ye devredeceği, DSÖ'ye ülkelere tecrit veya aşı zorunluluğu getirme yetkisi vereceği gibi iddiaları reddetti. Tedros, "Bu yalanlar dünya insanlarının sağlığını riske atıyor ve bu gülünecek bir şey değil" dedi.

Anlaşmaya karşı çıkanlar arasında Amerikan Özgürlüğünün Geliştirilmesi (AAF) gibi kuruluşlar da var. AAF, anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olduğunu ve egemenliği küresel bir örgüte devrettiğini ileri sürüyor. AAF, anlaşmanın bir güç gaspı olduğunu ve ülkelerin kendi kararlarını almasını engellediğini savunuyor.

Tedros, anlaşmanın bir taslağının DSÖ'nün internet sitesinde yayınlandığını ve herkesin okuyabileceğini söyledi. Tedros, anlaşmanın şeffaf ve katılımcı bir şekilde hazırlandığını belirtti.

Tedros Ghebreyesus

"HASTALIK X" COVİD-19'DAN 20 KAT DAHA ÖLÜMCÜL OLABİLİR!

Tedros, "X Hastalığı" olarak adlandırılan varsayımsal bir virüsten bahsetti. Tedros, bu virüsün henüz keşfedilmediğini, ancak ortaya çıkması halinde Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabileceğini söyledi. Tedros, bu virüsün hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini veya biyoterörizm yoluyla yayılabileceğini belirtti.

DSÖ, "X Hastalığı"ni, ciddi bir uluslararası salgına neden olabilecek potansiyel patojenler listesine ekledi. DSÖ, bu listeyi, araştırma ve geliştirme önceliklerini belirlemek için kullanıyor. DSÖ, "X Hastalığı"nin, bilim insanlarının hazırlıksız yakalanmaması için bir uyarı olduğunu söylüyor.

"HASTALIK X" NEDİR?

"Hastalık X", henüz oluşmamış varsayımsal bir "yer tutucu" virüstür. Bilim insanları ortaya çıkması potansiyel virüsün Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü basın açıklamasına göre "X Hastalığı" mevcut potansiyelinden dolayı, "ciddi bir uluslararası salgına" neden olabilecek DSÖ'nün kısa patojenler listesine eklendi.

Kaynak: NTV