Yeni yılın başlamasıyla birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zamlar belli oldu. Ancak, memur emeklileri ile SSK-Bağkur emeklileri arasındaki zam farkı, ek zam beklentilerini gündeme getirdi.

Yeni yılda memurlar ve memur emeklileri, maaşlarına yüzde 49,25 zam alacaklar. Diğer taraftan ise işçi ve esnaf emeklileri, bu zammın biraz altında kalarak yüzde 37,57 oranında zam alacaklar. Bu durum, özellikle memur emeklisi ile SSK-Bağkur emeklileri arasında makas oluşturdu.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından, SSK ve Bağkur emeklilerine ek zam beklentisi ortaya çıktı. Yeni Şafak'ın haberine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşlarına yüzde 37,56'lık enflasyon farkına ek olarak, 2023'ün 9 aylık büyüme ortalaması olan yüzde 4,7 oranında ilave zam yapılması gündemde.

En düşük emekli maaşı 11 bin TL'ye yükselebilir

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'den 11 bin TL'ye çıkarılması konusunda yapılan çalışmalar, emekliler arasında heyecan yaratıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bürokratlarının üzerinde istişarelerini sürdürdüğü taslak çalışmada, en düşük emekli maaşının yükseltilmesine yönelik formüller gündeme geldi.

2023'ün ilk 9 aylık büyüme ortalaması olan yüzde 4,7 oranındaki ilave zam, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına olumlu bir katkı sağlayacak. Bu formüle göre düzenleme yapılması halinde en düşük aylık alan emekliler yüzde 46,6 oranında, diğer SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 42,27 oranında zam almış olacaklar.

Maaş zammının hayata geçirilebilmesi için gerekli yasal düzenlemenin Meclis'e getirilmesi gerekiyor. Ardından ise Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte, emekliler beklenen zamdan faydalanmaya başlayacaklar. 2023 yılı, memur ve emekliler için umut dolu bir başlangıç olacak gibi görünüyor.

Muhabir: MEHMET FENER