Ancak memur ve işçi emeklileri arasındaki fark, ek zam talebini gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları sonrasında emeklinin ek zam hesapları da değişti. Hangi formüller masada ve emeklilerin maaşları ne zaman dengelenecek? İşte detaylar...

TÜİK'in milyonlarca memur ve emeklinin beklediği aralık ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Memur ve memur emeklileri yeni yıl için yüzde 49,25 zamma hak kazanırken, işçi ve esnaf emeklileri için bu oran yüzde 37,57 olarak belirlendi. Ancak, emeklilerin gözü ek zamda. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklaması hesapları değiştirdi.

İki farklı zam formülü masada. Maaş zammındaki dengeleme ise temmuz ayına bırakılabilirken, emeklilere ek zam oranının yüzde 8 olabileceği konuşuluyor. İşte detaylar...

SSK ve Bağkur emeklileri, ek zammı beklerken gözler, yeni haftada gerçekleşecek Kabine Toplantısı'nda. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın maaşlardaki denge açıklaması iki olası formülü gündeme getirdi. Yılmaz aynı zamanda kademeli emeklilik mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Emekli aylıklarını dengeye taşıyacağız" sözleriyle önemli bir açıklama yapmıştı. Bu açıklama, milyonlarca emeklinin hesaplarını bir kez daha değiştirdi.

Memurlar yüzde 49,25, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 37,57 oranında zam aldı. Ancak emeklilere ek zamla aradaki farkın kapanmasını beklerken, Cevdet Yılmaz'ın denge açıklaması, olası iki zam formülünü masaya getirdi.

Memur ve emekli zammı arasındaki yüzde 12'lik fark, ocak ayında eşitlenebilir ya da 6 ay sonraya da bırakılabilir. Temmuz ayında enflasyon tahminlerine göre dengenin sağlanması daha olası görünüyor.

2024'ün ilk 6 aylık enflasyonunun yüzde 24'e düşeceği tahmin ediliyor ve bu oran SSK, Bağkur emeklisinin maaş zammına doğrudan yansıyacak. Bu süreçte memurlar ise aynı dönemde yüzde 18 seviyesinde bir zam alacak.

Buna göre yüzde 12'lik zam farkının temmuz ayına göre hesaplanması bekleniyor. Ocak ayında emekliye en fazla yüzde 8 ek zam yapılabilir ve zam oranı yüzde 45'e tamamlanabilir.

Cevdet Yılmaz, kademeli emeklilikle ilgili olarak ise şu anda yapılan bir çalışmanın olmadığını belirtti. Emeklilerin bu gelişmeleri yakından takip etmesi bekleniyor.

Muhabir: MEHMET FENER