Esnafın sorun ve taleplerini dile getiren Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, deprem dolaysıyla esnafın çok büyük bir sıkıntıya girdiğini belirterek, 'Şuanda çarşı ve pasaj esnafı can çekişiyor. Küçük esnafın geliri durdu ama masrafları durmuyor. Çarşı esnafı endişeyle bekliyor' dedi. KOSGEB tarafından başlatılan '2023 Yılı Deprem Acil Destek Kredisi" Programına küçük esnafın da dahil edilmesini talep eden Azak, KOBİ'lere verilecek desteğin küçük esnafa da verilmesini talep etti.

DEPREM KÜÇÜK ESNAFA BÜYÜK DARBE VURDU

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem küçük esnafa büyük darbe vurdu. Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremden dolayı yaklaşık 1 ay işyerlerini açamayan esnaf, kepenkleri açarak müşterilerini beklemeye başladı.

Yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası hem maddi hem de psikolojik açıdan etkilendiklerini belirten çarşı ve pasaj esnafı yaşanan afet sonrası vatandaşların ve turistlerin çarşıya gelmediğini ve bu yüzden müşteri kaybına uğradıklarını aktardı. Gaziantep ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan küçük esnaf, deprem sonrası yarları sararken devletten destek bekliyor.

DEPREMDEN ETKİLENEN ESNAF ACİL YARDIM BEKLİYOR

Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı işyerlerini yaklaşık 1 ay açamayan esnaf, deprem sürecinde dükkanlarının kapalı olduğunu belirterek yapılan destek ödemelerinden faydalanmak istediklerini vurguladılar.

ESNAF ÇOK BÜYÜK BİR SIKINTIYA GİRDİ

Esnafın sorun ve taleplerini dile getiren Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, deprem dolaysıyla esnafın çok büyük bir sıkıntıya girdiğini belirterek, 'Çarşı ve pasaj esnafı olarak büyük bir afet atlattık. Deprem dolaysıyla çarşıda kale, camiler ve bazı yapılar yıkıldı. Çarşı ve Pasaj esnafımız 20 gün dükkanlarını açamadı. 20 kapalı olmasından dolayı esnaf çok büyük bir sıkıntıya girdi' dedi.

KÜÇÜK ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR

Küçük esnafın can çekiştiğini belirten Azak, 'Pasajımız 20 gün kapalı kaldı. 20 gün sonra kepenkleri açtık ama inşalar tedirgin olduğu için pasaja girmedi. İnsanlar ufak ufak pasaja girmeye başladı ve esnaf az da olsa iş yapmaya başladı ama bu sefer de vergiler gelmeye başladı. Faturalar gelmeye aşladı. Pasajımız 20 gün kapalı olmasına rağmen elektrik faturamız 26 bin TL geldi. Esnafa 400 gelen faturalar 800 geldi, 300 gelen 650 lira geldi, 800 gelen bin 500 geldi. Şuanda çarşı ve pasaj esnafı çok zorlanıyor ve çok kötü durumda. Zaten 20 gün kapalı kaldık sonra açtık ama iş yapamadık. Küçük esnaf can çekişiyor. Küçük esnafın geliri durdu ama masrafları durmuyor. Çarşı esnafı endişeyle bekliyor' dedi.

söylemez pasajı (1)

KÜÇÜK ESNAF 50-100 BİN TL ARASI HİBE KREDİSİ İSTİYOR

Küçük esnafın çok zor durumda olduğunu ve hibe kredisi desteği beklediğini belirten Azak, 'Bankalar kredi ödemelerinde 1 ay erteledi ama o kredi borçların hepsinin almaya başladılar. Küçük esnaf için bir vergilerden, faturalardan muaf tutulması gerekiyordu. Devlettin esnafa destek çıkmasını istiyoruz. Devletten hibe kredi istiyoruz ama küçük esnaf ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Küçük esnafa en az 50-100 bin TL hibe kredisi verilirse esnaf en azından nefes alır çünkü küçük esnaf tıkandı' dedi.

İNSANLAR YERİNE İNTERNET ALIŞVERİŞİNE YÖNLENDİ

İnsanların internet alışverişine yönlendiğini ve bunun çarşı esnafına darbe vurduğunu da belirten Azak, 'Artçı depremlerden dolayı beşik gibi sallanmaya devam ediyoruz ve çarşı tedirgin. İnsanlar tedirgin. Bundan dolayı da insanlar yerine internet alışverişine yönlendi. Bunun da çarşı esnafına çok büyük bir zararı oluyor' dedi.

KÜÇÜK ESNAFTAN KOSEB'E ÇAĞRI!

KOSGEB tarafından başlatılan '2023 Yılı Deprem Acil Destek Kredisi" Programına küçük esnafın da dahil edilmesini talep eden Azak, 'KOSGEB tarafından '2023 Yılı Deprem Acil Destek Kredisi" Programı başlatıldı. 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremden etkilenen, 11 ilimiz; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa da yer alan, küçük sanayi sitelerinde, organize sanayi bölgelerinde ve bunların dışında faaliyet gösteren, iş yerleri hasar görmüş olan ve bu durumunu ilgili resmi makamlardan belgeleyenler için KOSGEB tarafından '2023 Yılı Deprem Acil Destek Kredisi" Programı'nın başlatıldığı belirtilmiştir. Ancak, bu programa küçük esnaf dahil edilmedi. Oysaki yaşanan depremlerden en fazla etkilenenlerden birisi de küçük esnaf olmuştur. Yaraların sarılmasında, şehirlerimizin yeniden ayağa kaldırılmasında en büyük rol yine küçük esnafa düşmektedir. Bundan dolayı KOSGEB tarafından başlatılan '2023 Yılı Deprem Acil Destek Kredisi" Programı'na küçük esnafın da dahil edilmesini istiyoruz' dedi.

KOBİ'LERE VERİLECEK DESTEĞİN KÜÇÜK ESNAFA DA VERİLMESİNİ İSTİYORUZ

KOBİ'lere verilecek desteğin küçük esnafa da verilmesini talep eden Azak, 'KOBİ'lere verilecek desteğin küçük esnafa da verilmesi lazım çünkü küçük esnaf ülkenin bel kemiği. Küçük esnafı biran önce ayağa kaldırmaları gerekiyor ki şehir ayağa kalksın. Zincirli bedesten kapalı ve 80 esnaf evinde oturuyor. Çarşıda kale, cami ve yapılar yıkıldı ve inşalar çarşıya inmeye tedirgin. Son yıllarda büyük emekler verildi ve çarşı cıvıl cıvıl olmuştu ama çarşı esnafı deprem dolaysıyla büyük bir darbe aldı. Deprem öncesinde hem vatandaşlarımız ve turistler çarşıya gelirdi ama şuanda kimse gelmiyor. Deprem üzerinden 2 ay geçti. Onun için biran önce şehri ayağa kaldırmalıyız' diye konuştu. BAHRİ UÇAR