Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde ve tapu süreçlerinde 3 boyutlu şehir modelleri yönetim bilgi sistemi uygulamasını hayata geçirdi. Yeni uygulama tüm Türkiye’de uygulanacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde ve tapu süreçlerinde 3 boyutlu döneme geçti. TKGM’nin geliştirdiği 3 boyutlu şehir modelleri yönetim bilgi sistemi sayesinde, gayrimenkulün büyüklüğü, yönü, oda sayısı gibi yapısal ve bağımsız bölüm bilgileri web ve mobil uygulamalar aracılığıyla vatandaşların erişimine açıldı.

GAYRİMENKUL’DE DİJİTAL ÇAĞ

TKGM 3 Boyutlu bilgi sistemi ile, MAKS ve TAKBİS sistemlerinin entegrasyonunun önemli olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Bu proje ile gayrimenkul alım-satım süreçlerinde, gayrimenkulün büyüklüğü, yönü, oda sayısı gibi yapısal ve bağımsız bölüm bilgileri web ve mobil uygulamalar aracılığıyla vatandaşların erişimine açıldı. Bu veriler yakın zamanda 2024 strateji programında yer alan değer haritaları oluşturulması kapsamında da kullanılabilecek. Sistem ile gerçek ve güncel bir bina envanteri takibi ve sorgulaması da yapılabilecek. Taşınmazların güneş enerjisi potansiyelinden, gürültü seviyelerine kadar birçok farklı amaçla da değerlendirilebilecek” dedi.

KOLAY ERİŞİM İMKANI

3 boyutlu sistem sayesinde tapudaki ve adresteki bilgilere kolayca ulaşılabileceğini ifade eden Özelmacıklı, “MAKS sistemindeki tüm adres, kişi ve numaratör bilgilerinin TAKBİS’teki mülkiyet bilgileri ile entegre olmasıyla birlikte belediye, tapu ve kadastroya ait dijital veriler bizlere çok farklı imkanlar sunacak. Yetki belgeli emlak işletmeleri olarak bu sistemlere erişim imkanlarını bir an önce elde etmek istiyoruz” diye konuştu.