Gaziantep’in en önemli sektörleri arasında yer alan tekstil can çekişiyor. Elektrik, ham madde ve kira derken maliyetlerin artması sonrasında işletmeler çareyi üretimden vazgeçmekte buldu.

DURAĞAN BİR DÖNEM YAŞIYORUZ

Tekstil sektörünün zor günler geçirmeye devam ettiğini söyleyen Kurgan İplik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kurgan, “Sektör olarak durağan bir dönem geçiriyoruz. Harıl harıl üretim yapmamız gereken bir dönemde işletmelerimizin yüzde 60’ı şartelini dahi kaldırmadı. Dolayısıyla ilerleyen aylarda yaprak dökümlerinin daha fazla olacağını düşünüyoruz” dedi.

FİRMALAR, ÇAREYİ KONTAK KAPATMADA BULDU

Binlerce insanın evine ekmek götürdüğü tekstil sektöründe işler yolunda gitmiyor. Kahramanmaraş depremleri sonrasında toparlanmaya çalışan sektör bir darbede elektrik, ham madde ve kiraların yükselmesi sonucunda aldı. Maliyetlerin artmasıyla çıkmaza giren firmalar çareyi kontak kapatmada buldu.

YÜKSEK KİRALAR DÜKKAN BOŞALTTIRIYOR

2023 yılının kötü geçtiğini ve 2024 yılından çok da fazla bir beklentilerinin olmadığını dile getiren Kurgan, “Kahramanmaraş depremleri sonrasında sekteye uğrayan sektörümüz bir türlü toparlanamadı. Toparlanmaya çalıştığı dönemde ise dolar, elektrik ve kiralar yükseldi. Esnafımızın yüzde 70’i kiracı. Kiraların yükselmesi sonrasında birçok sektör kepenk kapatma noktasına geldi. Geçen yıl 3 bin lira olan bir iş yerinin kirası 12 bin liraya yükseldi. Hatta Ünaldı Mahallesi’nde bulunan Tekstil kentte ise kiraları 150-200 bin lirayı buldu. O nedenle bu yükün altında kalkamayan esnaf, dükkanları boşaltmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

MSB Duyurdu: PKK/YPG'li teröristler etkisiz hale getirildi MSB Duyurdu: PKK/YPG'li teröristler etkisiz hale getirildi

TEKSTİLE DESTEK ÇIKILMALI

Tekstilin Gaziantep’in en önemli sektörleri arasında yer aldığını dile getiren Kurgan, “Gaziantep’in en önemli sektörleri arasında hiç şüphesiz tekstil geliyor. 1000 işletmenin yanı sıra binlerce insanın evine ekmek götürdüğü böylesine önemli bir sektör ne yazık ki sahipsiz bırakılmış durumda. Dolayısıyla tekstile yönelik teşvikler verilmeli. Yoksa bu gidişle kentte tekstil birkaç yıl sonra daha da küçülecek veya yok olacak” uyarısında bulundu.

YURT DIŞI PAZARINI KAYBEDİYORUZ

Yurt dışı Pazar konusuna değinen Kurgan, “Yurt dışı pazarlarımızı yavaş yavaş kaybetmeye başladık. Ürün gönderdiğimiz ülkelere Çin girerek bize büyük bir darbe vurdu. Örneğin; bizim 7 dolara sattığımız bir ürünü Çin 2 dolara satıyor. Bu da ürün alan kişilere daha cazip hale geliyor ve yurt dışında rekabet gücümüzü azaltıyor. Bunun yanı sıra kargo ücretlerimiz çok yüksek. Bu konuda da bir çalışma yapılması gerekiyor. Kısacası sorunlarımız çok saymakla bitmez” eleştirisinde bulundu.

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ GÜN GEÇTİKÇE DÜŞÜYOR

Dolara bağlı olarak ham madde fiyatlarında bir yükselme yaşandığını sözlerine ekleyen Kurgan, “Ürünlerimizin tüm ham maddeleri dolar üzerinden geldiğinden dolardaki ani bir kıpırdanma veya hareketlenme maliyetlerimizi artırıyor. Örneğin; geçen yıl 50 liraya yaptığımız bir ürünü bu yıl 150 liraya yapıyoruz. Malum insanların alım gücü de ortada. Vatandaşın alım gücü gün geçtikçe düşüyor. Bu da üretimlerimizi olumsuz etkiliyor” çağrısında bulundu.

Muhabir: BAHRİ UÇAR