Gaziantep, 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerin ardından tarihine yakışır bir şekilde ayağa kalkma sürecini tamamladı.

6 Şubat 2023'teki depremlerde büyük hasar alan kentteki tarihi mirasın yüzde 99'u, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'nun özverili çalışmalarıyla restore edilerek ziyarete açıldı.

GAZİANTEP’TE YENİDEN AYDINLANAN TARİHİ MİRAS

Gazi̇antep’te Yeni̇den Aydinlanan Tari̇hi̇ Mi̇ras

Gaziantep, 6 Şubat 2023'teki depremlerle sarsılmış, konutlardan iş yerlerine, müzelerden camilere kadar birçok tarihi mekan zarar görmüştü. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetimin koordineli çabaları, Gaziantep'in tarihine sahip çıkma kararlılığını ortaya koydu. Depremin ardından başlayan restorasyon çalışmaları sonucunda kentteki tarihi mirasın yüzde 99'u eski ihtişamına kavuştu.

HIZLI RESTORASYON, YENİDEN CANLANAN TURİZM

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, depremin ardından hızla harekete geçtiklerini belirterek, "Yaklaşık 200 hektarlık alanda 10 bin yapıyı inceledik. Kent merkezindeki tarihi dokuda yüzde 1'lik ağır hasar oranıyla karşı karşıya kalmadığımızı tespit ettik. Han, hamam, çarşı, geleneksel konutlar ve müzelerde tespitlerimizi tamamlayarak 3-4 ay içinde restorasyonları tamamladık ve ziyarete açtık." dedi.

Gaziantep Kalesi'nde Restorasyon Yüzde 60 Seviyesine Ulaştı

GAZİANTEP KALESİ'NDE RESTORASYON YÜZDE 60 SEVİYESİNE ULAŞTI

Gürsel, Gaziantep Kalesi'nde devam eden restorasyonun yüzde 60 seviyesine ulaştığını da vurguladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Ve Denetim Bürosu Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel

GAZİANTEP'E GELME ZAMANI GELDİ

Gaziantep'teki tarihi yapıların yüzde 99'unun restore edilmesiyle birlikte turizmde canlanmanın başladığını ifade eden Gürsel, "Gaziantep depremle ilgili bütün yaralarını sardı ve Gaziantep'e gelme zamanı geldi. Çok ciddi ziyaretçi ağırlıyoruz. Kentteki tarihi mirasların yüzde 99'u ayağa kaldırıldı ve ziyarete hazır hale getirildi. 5 Şubat 2023'e döndük diyebiliriz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA