Türkiye, tarihi ve doğal zenginlikleriyle ünlü 81 il ve 922 ilçe bulunuyor. Her bir şehir ise, adını aldığı kaynaklara göre benzersiz bir hikayeye sahip. Peki Gaziantep adını nereden alıyor? İşte Gaziantep adının hikayesi

HER ŞEHRİN FARKLI HİKAYESİ VAR: GAZİANTEP ADINI NEREDEN ALIYOR?

Türkiye’de toplamda 81 il bulunuyor. Her biri farklı güzelliklere ve tarihi dokulara sahip olan bu şehirlerin isimlerinin de köklü bir geçmişi var. Peki memleketiniz adını nereden alıyor diye hiç düşündünüz mü? İşte yanıtı…

Tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyanın dört bir yanında ziyaretçi ağırlayan Türkiye’de 81 il ve 922 ilçe bulunur. Her şehir isminin ise birbirinden farklı kökeni ve hikayesi var. ‘Memleketim adını nereden alıyor?’ diye merak edenlerdenseniz yanıtı burada…

Hurriyet.com.tr’de yer alan içerikte illerin kökenine dair bilgilere yer verildi. İşte Gaziantep isminin nereden geldiğine dair detaylar…

ADIYAMAN

Adıyaman ilk zamanlarda, Piran Köyü'nün yerine kuruluydu ve Perre adını taşıyordu. Daha sonra Emeviler, buraya bir kale yaptırdı. Kent de Mansur'un Kalesi anlamına gelen ''Hısn Mansur'' adıyla anılmaya başlandı. Kent, 1. Selim zamanında alınınca Türkler, buraya Adıyaman demeye başladılar.

ŞANLIURFA

Ş A N L I U R F A

Eski adı “Orhoe veya Orhai”dir. Dah sonra Araplar tarafından “R”ya çevrilmiştir. Bir diğer rivayete göre ise Kürtçeden gelmekte olup R yani güneş demektir. Şehir Babil hükümdarı Ramis-Nemrut tarafından kuruldu.DİYARBAKIR

Bakır ülkesi anlamına gelmektedir. Bu ismin kaynağı Diyar-ı Bekir’dir. Bekir’in memleketi anlamına gelir. Bunun nedeni de Bekir b. Va’il adlı Arap göçebe boyunun buraya yrleşmiş olmasından kaynaklanır. Diyarbakır’ın eski adı Amid veya Amed’dir. Gelen veya bizim anlamına gelir. Dede Korkut kitabında Amid’e Hamid de denilmiştir.

KAHRAMANMARAŞ

K A H R A M A N M A R A Ş

Asıl adı Markasi’dir. Halk dilinde Maraş olarak değişmiştir. Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlara karşı şehirlerini kahramanca savunduklarından meclis tarafından ll Şubat 1922’de kahraman unvanı verildi.

KİLİS

Kilis adı Yukarı Mezopotamya da Pellada Cyrrhus denen bir kent ile aynı adı taşıdığı ve Osmanlı kaynaklarında Kilis Kalesi olarak geçtiği görülmektedir.Bu sözcüğün okunuşu “Kiris” olup “Kilis” sözcüğüne fonetiği bakımından büyük benzerlik göstermektedir. Grant Dictionier’de Cyrrhus’u “Kiris” anlamı da “Efendi” olarak yazmaktadır. Büyük olasılıkla 8. yy'da bölgeye gelen Türkmenler tarafından Kiris, Kilis diye söylenmiş ve bugünkü yeri Kilis olarak isimlendirilmiştir.

GAZİANTEP

Gazıantep Adı

Şehrin eski adı Ayıntab’dır. Kelime anlamı, pınarın gözü demektir. Halk bunu Antep olarak değiştirmiştir. Halk Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlara karşı başarılı bir savaş verince 6 Şubat 1921’de çıkarılan bir yasayla Gazi unvanı verildi.

Editör: Bahri Uçar