Kiralık İBAN kullanan işletmeler ve bu hizmeti sağlayanlar vergi dairelerine çağrılmaya başlandı. Bu gelişme, Gaziantepli işletme sahipleri arasında endişe ve dikkati artırdı, birçok kişi ise ihbarlarda bulunmaya başladı.

İBAN İLE TAHİLAT YAPANLARIN PEŞİNDE

İban (1)

Hazine ve Maliye Bakanlığı, İBAN hesaplarını kullanarak faturasız tahsilat yapanları tespit etmek için detaylı bir inceleme başlattı. Bu inceleme kapsamında, vergi kaçırmak isteyenlerin karşılaşacağı ağır cezaların sinyali verildi. Vergi kaçakçılığına karşı daha etkin bir mücadele için İBAN hesaplarının kiralanmasını ve faturasız tahsilat yapılmasını engellemeye yönelik adımlar atılmaya başlandı.

Güneydoğu'dan yılın ilk 4 ayında 3,7 milyar dolarlık ihracat Güneydoğu'dan yılın ilk 4 ayında 3,7 milyar dolarlık ihracat

İHBARLAR ARTIYOR

İban (2)

Maliyeye yapılan şikayetlerin artmasıyla birlikte, İBAN hesaplarını kiralayanlar ve bu hizmeti kullananlar arasında endişe ve belirsizlik hakim. Vergi cezalarından kurtulmak isteyenler, kiralık İBAN hesaplarını kullanan işletmeleri ihbar etmeye başladı. Bu durum, vergi incelemelerinin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine ve vergi kaçakçılığının önlenmesine yardımcı oluyor.

İBAN KULLANIMINA İLİŞKİN İZAH İSTEMLERİ

İban (3)

Maliye Bakanlığı, İBAN yoluyla yapılan tahsilatları tespit ederek işletme sahiplerini tek tek çağırıp izah isteyecek. İşletme sahiplerine, İBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemedikleri sorulacak ve bu belgelerin ibrazı istenecek. Düzenlenmemiş belgelerin bulunması durumunda, işletmeler kayıt dışı satışlar olarak değerlendirilecek ve gerekli cezalar uygulanacak.

CEZALARIN UYGULANMASI

İban (4)

İBAN'la tahsilat yapılmasına rağmen fatura veya benzeri belge düzenlenmemesi durumunda işletmelere vergi ziyaı cezası kesilecek ve ilave olarak gecikme faizi talep edilecek. Ayrıca, işletmelerin kayıt dışı bıraktıkları kazançlar üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi ve geçici vergi tarhiyatları yapılacak. İBAN hesaplarını kiralayanlar da cezalandırılacak ve yasal işlemler başlatılacak, kayıt dışı işlemlerinden dolayı savcılıklara sevk edilecekler.

Muhabir: Mehmet Fener