Dr. Güzel, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak, kalın bağırsak kanserinin kalp-damar hastalıklarından sonra ölüme neden olan en yaygın hastalıklardan biri olduğunu ifade etti. Özellikle Türkiye'de her yıl binlerce insanın bu kanserle mücadele ettiğini belirten Dr. Güzel, erken teşhisin ve düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Dr. Güzel, kırmızı etli ürünlerin aşırı tüketiminin bu kanser türünün riskini artırdığını belirtti. Türkiye'de her yıl binlerce kişiye kolon kanseri teşhisi konulduğunu dile getiren Dr. Güzel, hastalığın erken teşhisi ve önlem alınmasıyla önlenebileceğini vurguladı.

İHTİYAÇTAN FAZLA KIRMIZI ET TÜKETİMİ RİSK OLUŞTURUYOR

Kırmızı Et (2)

Kalın bağırsak kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Güzel, tuvalet alışkanlıklarında belirgin değişikliklerin bu kanserin bir işareti olabileceğini söyledi. Ayrıca, aşırı kabızlık, kanama ve kilo kaybı gibi belirtilerin de hastalık şüphesi doğurabileceğini belirtti. Dr. Güzel, bu noktada düzenli olarak kolonoskopi yapmanın önemine dikkat çekti.

ÖNLEM ALMAK İÇİN EGZERSİZ VE BESLENME ÖNEMLİ

Kırmızı Et (1)

Kalın bağırsak kanserinden korunma yolları arasında düzenli egzersiz yapmak, D ve B vitaminleri ile kalsiyum içeren gıdalar tüketmek olduğunu belirten Dr. Güzel, ayrıca kırmızı etli ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Bitkisel ürünlere ağırlık vermenin ve düzenli sağlık kontrollerinin ise hastalıktan korunmada önemli olduğunu belirtti. Dr. Güzel, erkeklerde kalın bağırsak kanserinin daha sık görüldüğünü de ekledi.

Kaynak: İHA