Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu iş birliğinde ilk kez Gaziantep’te gerçekleşen 2025 Avrupa Günü kapsamında barışa, birlikteliğe ve kültürel geçişkenliğe dair görsel bir bildiri niteliği taşıyan ve geleceği birlikte şekillendirme vizyonunun güçlü bir simgesi olan Sanat Duvarı’nın açılışı yapıldı.
Yerel miras ile evrensel değerlerin birleşiminden doğan bu Sanat Duvarı’nın açılışında, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Vali Yardımcısı Murat Akyüz ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski katıldı.
“Dayanışma” teması etrafında şekillenen bir kültürel anıt olarak tasarlanan bu duvar, Gaziantep’in tarihi zenginliği, çok kültürlü dokusuyla harmanlandı. Farklı renkler, figürler ve sembolleri içerisinde bulunduran bu eser, verdiği evrensellik ve birliktelik mesajıyla özgün bir değer taşıyor.
BAŞKAN ŞAHİN: BİZİM MEDENİYET KODLARIMIZ; VİCDAN, MERHAMET, HAKİKAT VE ADALET ÜZERİNE KURULMUŞTUR
Başkan Fatma Şahin burada yaptığı konuşmada, çok güzel bir program için burada olduklarını belirterek, taş ile değil anlayışla sorunları çözeceklerini söyledi.
Başkan Şahin, bugün burada ortaya çıkarılan sanat eserini kendileriyle paylaşan sanatçılara; gülen gözler için, mutlu çocuklar için, yaşayan çocuklar için sarf ettikleri emekten dolayı teşekkürlerini dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim medeniyet kodlarımız; vicdan, merhamet, hakikat ve adalet üzerine kurulmuştur. Bizim felsefemiz, ‘İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın’ felsefesidir. Gaziantep Modeli de bunun en güzel örneği. Gaziantep küçük İstanbul. Ama tarihe bakın Gaziantep tarihin başlangıç noktasında yer alıyor. Hitit döneminin en güzel eserleri burada, Göbekli Tepe yanımızda. Antik kentimizi 2011 yılından beri çalışıyoruz. Geç Hitit Dönemi’nin en güzel eserleri burada. Tesisleşmeyi tamamladık. Şimdi de tanıtım yapmamız gerekiyor.”
VALİ YARDIMCISI AKYÜZ: GAZİANTEP KÜÇÜK BİR TÜRKİYE MODELİ
Gaziantep Vali Yardımcısı Murat Akyüz ise, Gaziantep’te yaklaşık 2 buçuk senedir bulunduğunu anlatarak, “Gaziantep küçük bir Türkiye modeli. Gerek ticaret hacmiyle gerek gastronomisiyle gerekse de kültür ve sanat faaliyetleriyle gerçek bir Türkiye modeli. Avrupa günü etkinliğinin de neden burada yapıldığının bir göstergesi. Buranın güzel bir destinasyon olduğunu düşünüyorum” dedi.
AB TÜRKİYE DELEGASYONU BAŞKANI BÜYÜKELÇİ OSSOWSKİ: GAZİANTEP DAYANIŞMANIN VE MERHAMETİN SEMBOLÜ
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski de, Gaziantep’in dayanışmanın ve merhametin sembolü olduğunu ifade ederek, “Bu kent yalnızca ihtiyaç halindeki insanlara değil, olasılıklara da kucak açtı. Ve bu sanat eseri de tam olarak bu ruhu anlatıyor; barışı, birliği, hafızayı, birlikte yaşama kültürünü anlatıyor” diye konuştu.
SANAT DUVARI’NIN KOMPOZİSYONU NE ANLATIYOR?
Kompozisyon, soldan sağa doğru tarihsel ve simgesel bir akışla ilerliyor. Türk ve Avrupa Birliği bayraklarının birlikte yer aldığı bölüm, ortak değerleri, dayanışmayı ve birlikte hareket etme iradesini simgeliyor. Bayraklardan çıkan renklerin birleşimiyle oluşan mor eller, kültürel çeşitliliğin birlik içinde var olabileceğini, farklılıkların ortak amaçlar doğrultusunda nasıl kenetlenebileceğini ifade ediyor.
Ellerin tuttuğu dünya küresi ise, ortak sorumluluğu ve kolektif emeği temsil ederken; hemen ardından gelen Europa mozaiği, Gaziantep’in binlerce yıllık kültürel birikimine gönderme yapıyor. Hemen ardında yer alan yaşlı kadın figürü bilgelik, yaşam deneyimi ve nesiller arası kültürel aktarımı simgeliyor. Yanındaki Çingene Kız mozaiği ise hem yerel hem evrensel bir sanat sembolü olarak, bu toprakların kültürel hafızasındaki derinliğe işaret ediyor.
Duvarın merkezine doğru yaklaşıldığında, Gaziantep’in arkeolojik ve mimari zenginliğinin görsel bir yansıması olan Hasanoğlu Anıt Mezarı dikkat çekiyor. Anıtın çevresinde süzülen turna kuşları, barış, kardeşlik ve umudu temsil ederken; Gaziantep’in tarih boyunca bir geçiş ve göç noktası olmasına da atıfta bulunuyor. Turnaların birlikte gökyüzüne yükselmesi, kolektif ilerleme ve birlikte yaşam metaforu olarak kurgulanan eserin sağ kısmında yer alan neşeli çocuk figürleri ise dayanışmanın geleceğe taşınan umut dolu yüzünü yansıtıyor. Gaziantep’in geleneksel baklava motiflerinden ilham alarak modern sanatla yeniden yorumlanan çocukların arka planında görülen soyut mozaik desenleri ile bölgesel el sanatları çağdaş bir görsel dile entegre ediliyor.
Sanat Duvarı’nın en sağında yer alan Antep fıstığı ağacı ise Gaziantep’in doğal ve ekonomik simgelerinden biri olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda kök salmış toplulukları, üretkenliği ve doğayla uyumlu yaşamı temsil eden bu motifte kullanılan renk paleti ise bu anlatıyı güçlendirmek üzere özenle seçildi. Uzlaşının ve kültürel sentezin temsil edildiği Türk ve AB bayraklarının birleşiminden türeyen mor renk ile sarının kontrastı, modern ile geleneğin, farklılık ile uyumun buluşmasını yansıtıyor. Sıcak tonlar da Gaziantep’in güneşi, insanı ve enerjisini çağrıştırıyor.