Çağla, genellikle kahverengi topraklarda yetişir ve bu toprakların sunduğu tüm vitamin ve mineral zenginliklerini içerir. Bazı bölgelerde yeşil badem olarak da bilinir. Çağla, fosfor, azot ve potasyum bakımından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek C ve E vitamini ile selenyum içeriği, çağla meyvesinin hem kanserle savaşta hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağladığı anlamına gelir. Ayrıca, yüksek magnezyum içeriği kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Gaziantep’te bahar aylarının gelmesi ile birlikte dönemin vazgeçilmez lezzeti tezgâhlarda sergilenmeye başladı. Birçok kişi tarafından çok sevilen ve sık sık tüketilen çağlanın kilogram fiyatı duyanları şok etti. Tezgahlarda yerini yeni almaya başlayan çağla, kilogram fiyatı 200 TL olarak satılmaya başlandı.
ÇAĞLA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Çağla, cilt sağlığı için önemli olan E vitamini içerir. E vitamini, sivilce ve akne oluşumunu engeller. Çağla meyvesinden yapılan maskeler, kırışıklıkları ve yaşlanmayı azaltır. Çağla meyvesinin en önemli faydası, içerdiği selenyum ve fosfat ile bağışıklık sistemini kıştan ilkbahara geçiş sürecinde güçlendirmesidir. Çağla meyvesi, hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür ve C vitamininin antioksidan etkisi ile vücutta biriken tüm serbest radikalleri idrar yolu ile atar.
ÇAĞLA MEYVESİNİN AZ BİLİNEN YARARLARI
Çağla meyvesinin az bilinen faydaları arasında şunlar bulunur:
Şeker hastaları için idealdir çünkü mayhoş tadı ve yüksek lif oranları nedeniyle glisemik indeksi düşüktür.
Makyaj temizleme, tırnak, el ve ayak bakımında kullanılır.
Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.
Uykusuzluk, baş dönmesi gibi belirtileri azaltır.
Kulak ağrılarını hafifletir.
Sinir sistemini güçlendirir.
Bronşit, boğaz yanması, boğaz ağrısı ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.