Depremin etkilediği bölgelerdeki çalışmaları anlatan Çeber, en çok zarar gören ilçelerin Nurdağı ve İslahiye olduğunu belirtti.

Çeber, genelde 3 bin 954 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Toplamda 25 bin civarında binamız etkilendi. Bunun 4 bini anında yıkılan, 2 bine yakını acil yıkılması gereken dediğimiz binalardı. Onları çok hızlı şekilde yıktık." şeklinde konuştu.

Ağır hasarlı binaların sayısının 14 bin 800 civarında olduğunu belirten Çeber, yıkımların devam ettiğini ve yüzde 77 civarında yıkım işleminin tamamlandığını ifade etti. Orta hasarlı binaların sayısının ise 4 bin civarında olduğunu söyledi.

Vali Çeber, depremzedelerin ilk etapta çadırlara, ardından konteynerlere yerleştirildiğini anımsatarak, ağustos ayı sonu itibarıyla Gaziantep'te çadırda kalan hiç kimsenin bulunmadığını vurguladı.

Afetzedeler için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğine değinen Çeber, "25 bin civarındaki konteynerimizde 56 bin kişi kalıyor. Tabii bu, günlük gelen giden, taleplere göre değişebiliyor. 50 bini vatandaşımız, 6 bine yakını da devlet memurlarımızdan oluşuyor." dedi.

Çeber, 25 bin 700 konutun ihalesinin yapıldığını ve çalışmaların hızla sürdüğünü belirterek, "Bugün itibarıyla 2 bin 500'e yakın konutumuz tamamen bitti ama sadece konutun bitmesi yetmiyor. Çevre düzenlemesi, kullanılacak baz istasyonu, yanındaki işletmeye, doğal gaza kadar her detayı düşünüyoruz. Bir ay içerisinde 10 bin konutu inşallah Gaziantep'te hemşehrilerimize, afetzedelerimize teslim edeceğiz." diye ekledi.

"Eğitim önceliklerimiz arasında" diyen Vali Çeber, afet bölgesinde eğitim, sağlık, psikososyal destek, spor, sanat gibi farklı alanlarda yüzlerce faaliyetin devam ettiğini söyledi. Kira yardımlarına ilişkin olarak da Çeber, "Şu an itibarıyla yaklaşık 33 bin kişiye, 500 milyon liraya yaklaşan rakamda kira desteği sağladık." şeklinde açıklama yaptı.

Vali Çeber, depremde zarar gören okulların yerine yenilerinin yapıldığını, eğitimin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayarak, Gaziantep'te 4 bin 500 civarında öğrencinin prefabrik okullarda eğitim aldığını kaydetti. Çeber, "Yıkılan 1 derslik yerine 5 derslik yapıyoruz. İnşallah 1-1,5 yıl içerisinde yıkılan her dersliğin yerine ortalama 5 derslik yaparak bu süreci tamamlayacağız." dedi.

Kaynak: AA