Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında yürütülen bu sayım, iki aşamada gerçekleşecek ve tarım arazilerinden işletmelere kadar geniş bir yelpazede detaylı bilgilerin elde edilmesini hedefliyor.

Sayımın ilk aşamasında, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve bu arazilerde faaliyet gösteren işletmelerin tespiti sağlanacak. Bu kapsamda özel olarak hazırlanan soru formları ve veri giriş programlarıyla birlikte bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek. İlk aşama, tarım arazilerinin kesin bir envanterini çıkarmayı amaçlayarak sayımın temel altyapısını oluşturacak.

İkinci aşamada ise, birinci aşamada toplanan veriler esas alınarak uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere yönelik tam sayım ve örnekleme yöntemleriyle veri derleme süreci başlayacak. Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yer almayan potansiyel tarım arazileri de bu aşamada belirlenecek ve toplam arazi ve hayvan varlığı, iş gücü, tarımsal sulama, mekanizasyon gibi kritik bilgiler elde edilecek.

TÜİK, genel tarım sayımı ile tarım sektörünün yapısal ve istatistiksel detaylarını gün yüzüne çıkararak karar alıcılara güçlü bir veri ekosistemi sunmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, istatistiklerin daha anlaşılır olması amacıyla grafik, harita, tablo ve görsellerle desteklenen portallar üzerinde çalışmalar sürüyor. Ayrıca, çocuklara yönelik "çocuk portalı" geliştirme çalışmalarıyla istatistik okuryazarlığını artırmayı hedefleyen TÜİK, bu projeyi 2024'ün ilk çeyreğinde hizmete sunmayı planlıyor. Bu interaktif portal, çocuklara neşeli bir ara yüz ve istatistiklere dayalı matematik ağırlıklı oyunlarla istatistik dünyasını keşfetme fırsatı sunacak. Ayrıca, yapay zeka destekli soru-cevap uygulamaları ile çocuklar ilgi alanlarına yönlendirilecek ve istatistiklerle dostça tanışacaklar. TÜİK, istatistik okuryazarlığını yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan yayınlarını da genişleterek tüm kesimlere ulaştırmayı planlıyor.

Muhabir: MEHMET FENER