Gaziantep, sanayisi, üretimi, istihdamı ve ihracatıyla göz dolduruyor. Son yıllarda dünya pazarında yaşanan ekonomik daralma, maliyet artışları, iş dünyasının rekabet gücünü olumsuz etkiledi. 2025 yılını 10 milyar doların üzerinde ihracatla kapatan kent sanayisi, daralan pazarlara yenisini eklemek için var gücüyle çalışıyor.

KONKORDATO TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Ekonomik dar boğazın kent sanayisine yansıması da ağır oldu. Gaziantep’te 2024 yılı sonunda başlayan Konkordato furyası 2025 yılında etkisini artırdı. 2026 yılında da Gaziantep Sanayisinde Konkordato davaları tartışılmaya devam ediyor.

GAZİANTEP’TE PATLADI

Borçlarını ödeyemeyen firmaların iflas öncesi son çıkış olarak gördüğü konkordato davaları, Gaziantep’te adeta patladı. Gaziantep OSB’de ve kentte faaliyet gösteren çok sayıda firma 1. Asliye Ticaret Mahkemesinin yolunu tuttu. Mahkeme tarafından çok sayıda firma hakkında Konkordato hükümleri uygulanırken, bazı firmaların başvuruları ise reddedildi.

MAHKEMEDEN ŞOK KARAR

Gaziantep’te faaliyet gösteren iki firma hakkında 1. Asliye Ticaret Mahkemesinden Konkordatonun Reddi kararı çıktı. Toptal Group Arıcılık Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi ile Şükrüoğlu Grup Gıda İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi hakkında mahkemece daha önce verilen 3 aylık geçici mühlet kararı kaldırılarak, konkordatonun reddine karar verildi. Şok etkisi yaratan karar sonrası gözler kentte konuşulan diğer konkordato davaları ile ilgili çıkacak kararlara çevrildi.

İlgili mahkeme kararlarına aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

https://www.ilan.gov.tr/ilan/2027916/iflas-hukuku-davalari-konkordato-ve-muhlet-iik-288inci-md%E2%80%93tedbir-ve-gecici-muhletin-kaldirilmasi-tebligi

https://www.ilan.gov.tr/ilan/2027924/iflas-hukuku-davalari-konkordato-ve-muhlet-iik-288inci-md--tedbir-ve-gecici-muhletin-kaldirilmasi-tebligi

Kaynak: Ayhan Duman