Gaziantep toplu taşımada hidrojenli otobüslere geçiyor...  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü tanıttı. Tanıtımın ardından hidrojenli otobüs, Gaziantep caddelerinde test sürüşü yaptı.

EBRD’nin “Yeşil Şehir” seçtiği Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam ediyor. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için Gaziantep Büyükşehir, Türkiye’de ilk hidrojenli otobüsü toplu taşımada hizmete sokmak üzere çalışıyor.

Gaziantep Toplu Taşımada Hidrojenli Otobüslere Geçiyor

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’DEN HİDROJEN OTOBÜS LANSMANI

İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen tanıtımda, Karsan’ın yerli ve milli imkanlarla ürettiği, sıfır emisyonlu, hidrojenle çalışan otobüsler, bir depoyla 500 kilometre yol alırken yüksek yolcu kapasitesi ve rahatlığıyla dikkat çekiyor. Hidrojenli otobüsler, diğer araçlardan farklı olarak egzozdan su buharı dışında hiçbir atık çıkarmayarak, ulaşımdan kaynaklı sera gazı salınımını azaltmayı hedefliyor.

HİDROJEN YAKITI GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÜRETİLECEK

Otobüsler, suyun içindeki hidrojeni ayrıştırarak yakıt olarak kullanıyor ve aynı zamanda kendilerini de şarj edebiliyor. Büyükşehir Belediyesi, hidrojen yakıtını elde etmek için gerekli enerjiyi kendi kurduğu güneş enerjisi santrallerinden sağlayacak. Hidrojen yakıtının üretimi ve depolanması için gerekli tesisin de Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanacağı belirtildi.

Fatma Şahin-4

GAZİANTEP HİDROJENLE OTOBÜS İLE YEŞİL ŞEHİR HEDEFİNE DAHA ÇABUK ULAŞACAK

Tanıtım programında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Hidrojenle otobüs ile Gaziantep yeşil şehir olma hedefine daha çabuk ulaşacak” dedi.

Bir rüyanın daha gerçek olduğunu belirten Şahin, “Hidrojenli otobüs çok önemli bir proje. Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyanın en büyük sorunu. Türkiye de bu soruna karşı büyük bir mücadele veriyor. Bu mücadelede belediyecilik ve belediyecilikteki ortaklarımızın vizyonu çok önemli. Hidrojenli otobüsü ilk duyduğumuzda insanlar şaşırdı. Avrupa hidrojenli otobüse geçmişti. Biz de hemen gidip yerinde gördük. Kardeş şehrimiz Duisburg ve Köln’ü ziyaret ettik. İşin AR-GE kısmını inceledik. Güneş enerjisi depolanmıyor ama hidrojen depolanabiliyor. Bu nedenle akaryakıtı çeşitlendirmemiz şart. Suyu ayrıştırıp yakıt olarak kullanıyoruz. Otobüsler bir depoyla 500 kilometre gidiyor ve egzozdan sadece su buharı çıkıyor, kirletici yok.” dedi.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİ HER ZAMAN DESTEKLİYORUZ

Başkan Fatma Şahin konuşmasının devamında EBRD’nin “Yeşil Şehir”, OECD’nin “Şampiyon Şehir” seçtiği Gaziantep’in sürekli kendini yenilediğini vurgulayarak sözlerini şöyle bitirdi:

 “Akıllı ve yeşil ulaşım için üzerimize düşeni yapıyoruz. Yenilenebilir enerji kullanmaya başladıkça kullanım oranları artıyor ve maliyetler düşüyor. Karsan bizim yerli ve milli üreticimiz. Kendi insanımızın, beyinlerimizin çalışması var. Bu yüzden yerli ve milli üretimi her zaman destekliyoruz. Bu şehir yeşil ve akıllı bir şehir. Yeşil ve akıllı ulaşım konusunda her türlü desteği veriyoruz. Kendimizi yenilememiz ve dünyaya uyum sağlamamız gerekiyor. Gelecek nesillere ve ortak evimiz gezegenimize temiz bir dünya bırakmamız gerekiyor. Hidrojenli otobüslerle Yeşil Şehir Gaziantep vizyonuna daha çabuk ulaşacağız.”

BAŞBEY: GAZİANTEP YEŞİL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ ŞEHİR

Tanıtım programına katılan Karsan Genel Müdürü Okan Başbey de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil dönüşümde öncü bir şehir olduğunu belirterek, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsünü sipariş ederek, yeşil dönüşümde öncü bir rol üstlendi. Biz de Karsan olarak, yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz, sıfır emisyonlu, çevreci, hidrojenle çalışan otobüslerimizi Gaziantep halkının hizmetine sunmaktan gurur duyuyoruz. Hidrojenli otobüslerimiz, bir depoyla 500 kilometre yol alabiliyor, yüksek yolcu kapasitesi ve konforuyla fark yaratıyor. Egzozdan sadece su buharı çıkaran otobüslerimiz, ulaşımdan kaynaklı sera gazı salınımını azaltarak, çevreyi koruyor. Hidrojenli otobüslerimizin Gaziantep’te hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Muhabir: BAHRİ UÇAR