GAÜN'de Oturma Eylemi! Sebep İsrail! GAÜN'de Oturma Eylemi! Sebep İsrail!

"Kadim Şehir Kilis'te Kaşık Çalımı" adlı kitap dünyanın en prestijli yarışmalarından biri olan Gourmand World Cookbok Awards 2023'te kendi kategorisinde finale (29th Gourmand Awards Shortlist November 2023) kalmış olup, sonuçlar 27-29 Kasım 2023 tarihlerinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad kentinde düzenlenen  Gourmand  Awards Saudi Feast Food Festival'inde  ödül töreninde açıklanacak.

Halkbilimci Gonca Tokuz'un yaklaşık on yıla yayılmış olan  alan derlemeleri ve  Selmin Barman'ın çektiği fotoğraflarla zenginleşen kitap Kilis Belediyesi Kültür Yayını olarak 2023 yılında basılmıştır. Kitabın tanıtım toplantısı 21 Kasım 2023 tarihinde İstanbul CVK  Park Bosphorus Hotel'de yapılmıştır.   Gonca Tokuz, Kilis ve Kilislilere ithaf edilen esere katkı ve destekleri için Kilis Valisi Sayın Tahir Şahin ve Kilis Belediye Başkanı Sayın Servet Ramazan ile tüm emeği geçenlere teşekkürlerini sunmuş,  Kilis'te mantık ilminin gelişmesine katkıda bulunan büyük dedelerine layık olmaya çalıştığını  ifade etmiştir. 

Kilis mutfak kültürünün tarihsel ve kültürel boyutuyla ele alındığı uzun solukla çalışmanın ilk ürünü olan "Kadim Şehir Kilis'te Kaşık Çalımı" adlı eser ve bundan sonra yayınlanacak eserler yüzyıllık dönemde Kilis kent merkezi, ilçe ve köylerinden derlemeleri kapsamaktadır.

ANTEP FISTĞI KİTABI DÜNYA İKİNCİSİ OLMUŞTU

Halkbilimci Gonca Tokuz, uzun süren çalışmalar sonucu yayına giren Antep Fıstığı kitabı ile 2016 yılında Çin'in Yantai şehrinde "Gourmand Cookbook and Food Culture Awards" (Gurme Yemek Kitabı ve Yemek Kültürü Ödülleri) yarışmasında meyve kategorisinde dünya ikincisi olmuştu.

PARİS'TEN GELEN ÖDÜLLE TAÇLANMIŞTI

Gonca Tokuz , Paris’te Descartes Üniversitesi Refectoire des Cordeliers salonunda düzenlenen “Best of the Best Books of the past 25 Years of the Gourmand Award" ödül töreninde Antep Fıstığı kitabı ile son 25 yılda ödül alan kitapların değerlendirmeye tutulduğu ve 25 yılın en iyilerinin seçildiği ödül töreninde yine ödüle layık görülmüştü. Ödül töreninde 2020 yılında 25 yıl içerisinde ödül alan kitaplar yeniden değerlendirilmeye tabii tutulmuş ve 25 yılın en iyileri seçilmiştir. 2020 yılı içerisinde iki kez ertelenen ödül töreni bu yıl 2930 Kasım tarihlerinde Paris’te gerçekleşmiştir. Ödül töreninde Aslıhan Koruyan Sabancı, Özlem Warren , Sahrap Soysal ve Gonca Tokuz Türkiye’den ödüle layık görülmüşlerdir.

Editör: Mehmet FENER