Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Gün, “Finansmana erişimin zorlaşması sektörümüzde çarkların yavaşlamasına ve üretimin azalmasına neden oldu. Esnaf olarak her türlü zorluğa rağmen elimizden geldiğince üretim yapmaya, ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyoruz. Ancak sektörümüzde çarkların durmaması, ihracatın devam etmesi ve istihdamın sürmesi için desteğe ihtiyacımız var” dedi. 

Üretim ve ihracatta İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Gaziantep’teki ayakkabıcı ve terlik firmaları zor günler geçiriyor. Banka kredi oranlarının yanı sıra kira, elektrik ve diğer giderlerin artması sektörü olumsuz etkiledi. Her koşula rağmen üretimden vazgeçmeyen esnaf, sektörün desteklenmesi gerektiğini kaydetti. 

Kilometrelerce uzunlukta tır kuyruğu Kilometrelerce uzunlukta tır kuyruğu

MALİYET ARTIŞLARI ESNAFIMIZIN BELİNİ BÜKÜYOR

Ayakkabı ve terlik sektörünün sadece Gaziantep’in değil, ülkenin de en önemli sektörleri arasında yer aldığını söyleyen Gün, kentimizin ayakkabı ve terlik üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlattı. “Gaziantepli ayakkabı ve terlik firmalarımız, her türlü zorlu şartlarda üretimi sürdürüyor. Ülke ekonomisine katkı sunmak, cari açığı kapatmak için canla-başla fedakar ve cefakar bir şekilde çalışıyor. Fakat banka kredileri faiz oranlarının yükselmesi, kiraların artmasının yanı sıra maliyetlerde yaşanan artış ister istemez esnafımızın belini büküyor” tespitini yaptı.

ELEKTRİK DESTEĞİ VERİLMELİ

İş yeri kiralarının yüksekliğinden ve yüksek gelen elektrik faturalarından dert yanan  Gün, “Esnafımızın en büyük girdilerinden birini hiç şüphesiz kira ve elektrik. Esnafımızın üretim yaptığı iş yeri kiraları yüzde 100 artış gösterirken, aynı şekilde elektik faturaları da yüksek gelmeye başladı. Bu artışlar tabiki sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla zorlu koşullarda bile üretim yapan esnafımıza yönelik elektrik konusunda yardımcı olunmasını ve kiralarında konutlarda olduğu gibi belli bir orana sabitlenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SEKTÖR KORUMA KALKANI ALINMALI

Gün, “Yükselen girdi maliyetleri her sektör gibi terlik ve ayakkabı sektöründeki faaliyet gösteren esnafımızı zorluyor. Ama sektör günlük olarak 2 milyon üzerinde çift terlik ve ayakkabı üreterek ülke ekonomisine 200 milyon doların üstünde katkı sunmaya, tüm zorlu koşullara rağmen üretmeye, çalışmaya, istihdam sağlamayı sürdürüyor. O nedenle geçmiş olduğu gibi şimdi de sektörün desteklenmesini ve yeniden koruma kalkanına alınmasını istiyoruz” çağrısında bulundu. 

Kaynak: Haber Merkezi